Hlavní obsah

Uděláme vše pro to, aby se Polsko už nikdy nestalo ruskou kolonií, ujistil Sikorski

Polsko podle jeho ministra zahraničí Radosława Sikorského bude dělat vše pro to, aby se znovu nedostalo do područí Moskvy. Rusko označil za hrozbu pro stabilitu a bezpečnost nejen v Evropě, ale v celém světě.

Foto: Vladislav Culiomza, Reuters

Šéf polské diplomacie Radosław Sikorski

Článek

Sikorski se takto vyjádřil na washingtonské Univerzitě Johnse Hopkinse v přednášce, z níž citovala polská televizní stanice TVP. „My, Polsko, budeme dělat vše pro to, abychom se opět nestali ruskou kolonií. Bez ohledu na to, co budou dělat jiní,“ zdůraznil ministr.

Řekl, že jeho země netouží po vojenské konfrontaci s Ruskem. Polsko se ale podle něj už mnohokrát v minulosti stalo obětí ruského imperialismu. „Víme, co znamená žít v tyranii, a nechceme se k ní vrátit,“ dodal Sikorski.

Rusko podle něj představuje existenční hrozbu a důvěryhodnost Moskvy přirovnal k důvěryhodnosti Severní Koreje.

Sikorski v této souvislosti vyzval k užším vazbám mezi Evropou a USA, ale současně i k převzetí větší odpovědnosti za vlastní bezpečnost ze strany evropských zemí. „Éra černých pasažérů v transatlantických vztazích nevyhnutelně končí,“ zdůraznil v narážce na členské státy NATO, které podle kritiků neinvestují dostatečně do své obranyschopnosti.

Polsko podle ministra vydá letos na obranu 4,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a v příštím roce 4,7 procenta. V budoucnu mohou tyto výdaje dále růst, uvedl polský ministr.

Sikorski věří, že Rusko nezaútočí na země NATO, jestliže by daly Kyjevu svolení k použití západních zbraní k úderům na cíle v hloubi ruského území. „Putin je možná zločinec, ale je racionální a ví, že by prohrál,“ řekl ministr. Moskva podle něj „blafuje“, i pokud jde o opakované výhrůžky, že použije jaderné zbraně.

Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, udělá s ní totéž co Hitler s Československem, varoval Sikorski

Zahraniční

Výběr článků

Načítám