Hlavní obsah

Učitelka v pařížské školce udeřila tříletou holčičku tak, že upadla na zem

Učitelka v pařížské mateřské škole udeřila vystresovanou tříletou holčičku do zad tak silně, že upadla na zem. Šokující scénu tajně nahrála na mobil matka jiného dítěte. Když se záznam objevil na sociálních sítích, propukl skandál, který vedl k odvolání vychovatelky, a řešit jej musí i ministryně školství.

Foto: Profimedia.cz

Školka Frères-Voisins v 15. pařížském obvodě, kde se incident odehrál

Článek

Incident se odehrál minulý týden v úterý, kdy dívenka byla ve školce teprve druhý den. Nové prostředí bylo zřejmě důvodem, proč křičela, plakala a chtěla k mamince.

Dítě nebylo k utišení, což učitelku vynervovalo natolik, že holčičku udeřila do zad a dívenka upadla na zem. Po chvíli vstala, načež ji vychovatelka poslala do kouta, informoval list Le Parisien.

Tam dítěti vstříkla do obličeje „neidentifikovaný produkt“ a řekla mu „tak co, je to dobrý pocit?“. K tomu ještě vychovatelka dodala: „Uvidíš. Tatínek se vrátí, až mu to řeknu.“

Scénu diskrétně nahrála matka jiného dítěte. Až následující den předala záznam rodičům dívenky, jejichž právní zástupkyně jej zveřejnila na internetu, čímž vyvolala pobouření po celé Francii.

„Dívka i celá její rodina jsou silně traumatizovaní,“ uvedla advokátka Vanessa Edbergová s tím, že chystá na vychovatelku trestní oznámení. „Dítě bude potřebovat čas, než se vzpamatuje,“ dodala právnička s tím, že holčička se do školky zatím nevrátila.

Učitelka z Uzbekistánu vezla v malém autě 25 dětí ze školky domů

Koktejl

Dívenku mezitím vyšetřil praktický lékař, který do zprávy napsal, že dítě prožívá „vážné psychické trauma“. „Když přichází nebo odchází, nedívá se lidem do tváře. O učitelce odmítá mluvit,“ uvedl lékař.

Ministryně školství Nicole Belloubetová řekla, že je postupem pedagožky „extrémně šokovaná“. Učitelku s okamžitou platností suspendovala a dala pokyn k zahájení disciplinárního řízení.

„Takové obrázky jsou v našich školách nepřijatelné. Rodina má moji plnou podporu, je o ni postaráno,“ zdůraznila ministryně.

Starosta 15. pařížského obvodu Philippe Goujon podle deníku Le Figaro řekl, že jde o zkušenou učitelku. „Zná školku dobře, rodiče i děti. Je to vychovatelka, které je přes padesát, a tak se běžně nenechává unést svými emocemi.“

Učitelka mezitím uznala své pochybení. „Hluboce lituje toho, co se stalo. Je v šoku,“ uvedl její právní zástupce.

„Nejsme prodloužený obývák rodičů“. Školka v Hamburku nebude mít vánoční stromeček

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám