Hlavní obsah

U banky byl 200metrový tunel. Argentinská policie zřejmě zhatila loupež století

Argentinská policie zřejmě na poslední chvíli zabránila velké bankovní loupeži, když odhalila v těsné blízkosti jedné pobočky peněžního ústavu v San Isidro na severním předměstí Buenos Aires téměř hotový 150 až 200 metrů dlouhý tunel.

Argentinská policie objevila u banky podzemní tunel.Video: Reuters

Článek

Kriminalisty podle serveru Buenos Aires Herald přivedl na stopu řidič dodávky, který tento týden na dlažbě před bankou zaparkoval, aby předal zákazníkovi objednané zboží. V tu chvíli zaslechl pod vozidlem divné zvuky.

Když zapátral po jejich původu, všiml si, že z dlažebních kostek ční kovová tyč. Zalarmoval policii a také banku, jejíž technici okamžitě prověřili všechny bezpečnostní systémy.

Žádnou závadu nenašli, zato policejní vyšetřovatelé nařídili průzkum podezřelého terénu a v hloubce asi tří metrů narazili na tajnou chodbu.

Jeden její konec mířil do podzemí banky, druhý do odlehlé kůlny. Při dalším vyšetřování odhalili kriminalisté také výkopovou mechanizaci, hromady vyhloubené zeminy a matrace.

Do tunelu vedly schody, přičemž chodba byla obložená dřevem a vybavená osvětlením. Dosud neznámí pachatelé si na prkna namalovali křídou šipky, které ukazovaly na symboly amerického dolaru.

Po odhalení tunelu si na podezřelé aktivity před bankou rozpomněl pracovník jednoho místního obchodu. Pamatoval si z posledních týdnů na větší pohyb lidí v pracovních oděvech, výkopovou techniku a na auta, která odvážela zeminu.

Italská policie zatkla gang seniorů. Jednu z loupeží zmařily problémy s prostatou

Koktejl

„Když jsem jednou v noci vyšel ven, abych vynesl nějaké zboží, zaslechl jsem hluk, jakoby zvuky úderů. Ignoroval jsem to, protože jsem se domníval, že je to normální,“ řekl.

Vyšetřovatelé podle serveru Buenos Aires Times dospěli k závěru, že tunel byl krátce před dokončením a že k předpokládané loupeži mohlo dojít během jednoho týdne.

Případ oživil vzpomínky na největší bankovní loupež v argentinské historii z roku 2006, která se odehrála jen několik bloků od filiálky, která měla být cílem zlodějů nyní. „Vyhnuli jsme se druhé loupeži století,“ napsal na síti X Ramón Lanús, starosta San Isidro.

Při loupeži před 18 lety se šest pachatelů prokopalo k bezpečnostním schránkám banky. Jedna skupina vzala 23 rukojmích, což prý byl jen klamný manévr, zatímco druhá vyplenila sejfy s cennostmi v celkové hodnotě 19 milionů amerických dolarů (440 mil. Kč).

Rukojmí byli bez zranění propuštěni a zloději, kteří byli vyzbrojeni jen replikami zbraní, utekli tunelem k řece. Kriminalisté čtyři pachatele po několika měsících dopadli, když se na policii přihlásila manželka jednoho z nich.

Soud je poslal do vězení, ale nyní jsou už na svobodě. Dva z pachatelů nebyli nikdy dopadeni.

Muž v bance na Floridě žádal pod pohrůžkou jeden cent. Pak se nechal zadržet

Koktejl

Výběr článků

Načítám