Hlavní obsah

Kouřovod pronajaté vily byl ucpaný ptačími hnízdy. Turista na Mallorce se otrávil

Palma

Jednadvacetiletý nizozemský turista zemřel na Mallorce na otravu oxidem uhelnatým a další dva se stejným plynem přiotrávili, protože si ptáci udělali hnízda v kouřovodu vily, kterou si výletníci pronajali poblíž oblíbené pláže Playa de Palma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragédie se odehrála už koncem července, nyní ale vyšetřovatelé definitivně potvrdili příčinu tragédie. Podle deníku Diario de Mallorca si skupina jedenácti mladých Nizozemců pronajala dům s tím, že v něm stráví několik dní.

Ubytovali se v různých místnostech, ale nejhůře dopadli ti, co měli pokoj v blízkosti kotle pro ohřev vody. Osudnou noc nemohl jeden z nájemníků usnout, protože jej silně bolela hlava. V jednu chvíli si všiml, že jeho kamarád leží na zemi.

Nejprve si myslel, že spí, ale po chvíli zaregistroval, že nedýchá. Okamžitě vzbudil ostatní v domě a zalarmoval zdravotnickou záchrannou službu, s níž na místo dorazily i policejní hlídky.

Detektory zdravotníků signalizovaly přítomnost oxidu uhelnatého, otevřeli proto všechna okna i dveře, aby místnosti vyvětrali. Mladíka, co nedýchal, se snažili oživovat, ale bylo už pozdě.

Dva další nájemníci skončili v nemocnici, protože se necítili dobře. Lékaři je léčili v hyperbarické komoře a podávali jim kyslík, aby si vyčistili krev od jedovatého plynu.

Plynovou instalaci domu následně prověřil specializovaný tým techniků, kteří zjistili, že při zapnutém kotli je koncentrace škodlivin ve vile dvakrát vyšší, než připouštějí bezpečnostní normy.

Při dalším vyšetřování zjistili, že je ucpané potrubí pro odvod spáleného plynu. Důvodem bylo ptačí hnízdo, které bránilo vypouštění škodlivin a vracelo je zpět do budovy. Další hnízda pak našli na konci výstupu potrubí z domu.

Mallorca začne pokutovat ručníkové dostihy. Rezervace lehátek bude možná jen on-line

Evropa

Výběr článků

Načítám