Hlavní obsah

Trumpova oplzlá rétorika nabírá nových rozměrů

Čím více se blíží prezidentské volby ve Spojených státech, tím víc zvláštních tvrzení si republikánský kandidát Donald Trump připisuje na svůj účet. Používá sprostá slova, uráží své politické kolegy a otevírá témata, která by se měla vysílat snad jen v pozdních nočních hodinách. Tým jeho demokratické soupeřky Kamaly Harrisové Trumpovy výroky označuje za šílené. Jeho podporovatele, zdá se, ale nijak neodrazují.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Republikánský prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump s typickým gestem při projevu na radnici v Oaks v Pensylvánii

Článek

Na víkendovém mítinku v Pensylvánii se bývalý americký prezident nezdržel komentářů na adresu své oponentky Kamaly Harrisové. Ve svém proslovu ji označil za viceprezidentku na ho*vno. Nechyběla ani divákům už známá fráze „Kamalo, máš padáka. Vypadni odsud“.

Na stejném mítinku si kandidát na prezidenta pochvaloval jak bouřlivý dav, tak svou posílenou ochranku. „Dávají mi větší ochranku, všimli jste si?“ řekl s odkazem na svůj bezpečnostní tým. „Mám víc samopalů, než jsem kdy viděl, ti chlapi jsou jak odlitky, ty vo*e, vypadají jak Arnold!“

V Michiganu pak Trump neslušným komentářem mítink přímo zahájil. Promluvil o zesnulé golfové legendě Arnoldu Palmerovi, kterému pochválil jeho genitálie. „Ostatní hráči, se kterými sdílel šatny, po hře nemohli uvěřit svým očím!“ prohlásil před davem. „Když vycházeli ze sprch, říkali: Pane bože, to je neuvěřitelné.“

Hrozil jsem Putinovi, že mu v Moskvě ustřelím kopule nad hlavou, holedbá se Trump

Amerika

Ještě tentýž den vyzval ženské voličky, aby donutily své manžele jít k volbám. „Zvedněte ty tlustý prasata z gauče a donuťte je jít volit,“ řekl v proslovu. Jako referenci použil jméno Jill, kterým nejspíš poukazoval na manželku současného prezidenta Joea Bidena. „Jill, dej mu pár facek, ať se zvedne,“ pokračoval v proslovu, zatímco zvyšoval hlas.

Trump se nedrží dál ani od témat, jako je genderová identita. Promluvil o ní na benefiční večeři nadace Alfreda Smitha koncem minulého týdne. Cílem této akce je získat finanční prostředky pro katolické charitativní organizace podporující děti v arcidiecézi New Yorku. „Dříve jsem si myslel, že demokraté jsou blázni, když říkají, že muži mají menstruaci, ale pak jsem potkal Tima Walze,“ rýpl si do demokratického kandidátka na viceprezidenta v proslovu pronášeném přímo před přítomným newyorským kardinálem Timothym Dolanem.

Narážkami mířil i na jiné politické kolegy. O Harrisové řekl, že má mentální schopnosti dítěte, a pokračoval poznámkou, že její neúčast na večeři je vůči přítomnému newyorskému kardinálovi Timothymu Dolanovi neuctivá. Redaktorka Katolického deníku později v článku napsala, že jí bylo kardinála líto, když Trump kazil atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Trump při proslovu na 79. výroční vzpomínkové večeři nadace Alfréda E. Smitha

Demokraté uvádí, že Trump je stále více psychicky nestabilní. „Musíme si uvědomit, že tohle je člověk, který chce být prezidentem USA,“ uvedla Harrisová v rozhovoru pro CBS News, a dodala, že jeho potenciální návrat do Bílého domu by měl „extrémně vážné“ důsledky.

Nad Trumpovým chováním se ale krom demokratů skoro nikdo nepozastavuje. Zdá se, že dlouhé roky „nabourával očekávání“, jak se má prezident chovat, což mu poskytuje určitou imunitu. Pro většinu politiků by toto vyjadřování znamenalo konec kariéry, píše americká CNN. Dvakrát obviněný a jednou odsouzený exprezident tak v průzkumech neztrácí a za neslušné výroky ho - aspoň zatím - nečeká žádný postih.

Čím dál vulgárnější a hůř se soustředí. V USA zanalyzovali poslední Trumpovy veřejné výstupy

Volby USA

Výběr článků

Načítám