Hlavní obsah

Trump: Zelenskyj chce, aby demokraté vyhráli americké volby

Americký exprezident a kandidát na post prezidenta Donald Trump v pondělí prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si přeje výhru demokratů v listopadových amerických volbách. Naznačil tak, že Zelenskyj podporuje Kamalu Harrisovou, která je Trumpovi oponentkou.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump

Článek

Zelenskyj přitom sám avizoval, že jede do USA představit svůj „vítězný plán“ pro ukončení války bez ohledu na to, kdo volby vyhraje. Plán se chystá odprezentovat jak Bidenovi, tak Harrisové a Trumpovi i všem lídrům partnerských zemí. Zelenskyj chce vyzvat k větší podpoře pro snažení své země vstoupit do aliance NATO a zároveň požádat o trvalé dodávky moderních zbraní.

Trump se nad žádostí ukrajinského prezidenta o bezpečnostní pomoc podivil. „Zelenskyj je největším obchodníkem v dějinách. Pokaždé, když k nám přijede, odchází s 60 miliardami dolarů,“ řekl na pondělním mítinku v Pensylvánii před volebním shromážděním OSN.

Vyjadřování republikánského kandidáta na předvolebních mítincích se tak neshoduje s názory některých jeho podporovatelů, píše Reuters. Ti dlouhodobě uvádějí, že Ukrajina by ho uvítala zpět na prezidentském postu. Právě on by totiž podle jejich slov mohl být schopen vyjednávat s Putinem o ukončení války na Ukrajině.

Trump: Pokud prohraju, budou za to moci Židé

Volby USA

„Pokud vyhraju volby, první věc, kterou udělám, bude, že zavolám Zelenskému a prezidentu Putinovi a řeknu: ‚Musíte se dohodnout, tohle je šílené,‘,“ řekl Trump na akci v Pensylvánii.

Zároveň Zelenskyj v rozhovoru pro deník NewYorker uvedl, že Trump nechápe složitost konfliktu. Zelenskyj naznačil, že se podle něj Trump v předvolební debatě s Harrisovou vyhýbal otázce, zda si přeje vítězství Ukrajiny. „Mám pocit, že Trump ve skutečnosti neví, jak válku zastavit. I když si možná myslí, že ví, jak na to,“ řekl.

Ukrajinský prezident kritizoval také Trumpova spolukandidáta JD Vance. Označil ho za „příliš radikálního“. Zelenskému se například nelíbí, že Vance prosazuje demilitarizovanou zónu mezi Ukrajinou a Ruskem. „Bylo by strašné, kdyby tento plán chtěl někdo skutečně realizovat, kdyby někdo chtěl, aby Ukrajina zastavovala válku tím, že se vzdá svého území.“

Trumpova kampaň dlouhodobě varuje před jaderným konfliktem v případě dalšího povolení zbrojní výpomoci Ukrajině. V Kyjevě se tento názor setkává s výsměchem. „Jak se ukazuje, Rusko má rozhodnější spojence než my,“ uvedl Roman Kostěnko, tajemník bezpečnostního výboru ukrajinského parlamentu.

Washington Post poznamenal, že Ukrajinští představitelé sice vyjadřují vděčnost za jakoukoli vojenskou pomoc, zároveň ale poukazují na to, že platí vysokou cenu a jakékoli prodlevy v použití zbraní stojí životy jejich vojáků.

Trump nehodlá znovu kandidovat, pokud v listopadu prohraje

Volby USA

Výběr článků

Načítám