Hlavní obsah

Tři hodiny hrůzy v italské lanovce, cestující se už loučili s příbuznými

Tři hodiny hrůzy prožilo 30 turistů, kteří uvázli v lanovce spojující horu Tofana di Mezzo s městem Cortina d’Ampezzo v severní Itálii. Kabina se před startem uvolnila a dala se do pohybu směrem dolů, přičemž se po chvíli zastavila a ve větru v nadmořské výšce přes 3200 metrů se povážlivě houpala nad propastí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident vyvolal vzpomínky na tragédii z května 2021, kdy u jezera Lago Maggiore, rovněž v severní Itálii, zahynulo 14 lidí poté, co se u tamní lanovky přetrhlo tažné ocelové lano a gondola se zřítila do údolí.

Drama u hory Tofana di Mezzo se odehrálo minulou neděli. „Kabina se dvakrát náhle zastaví a pasažéři mají pocit, jako by padali do prázdna. Je to velmi podobné tomu, co cítíte v letadle, když narazíte na nechvalně známé vzduchové kapsy,“ popsal událost deník Corriere della Sera.

Lidé v kabině, kteří byli ze 70 procent zahraniční turisté, prožívali podle listu „opravdovou noční můru“. „Bylo to jako volný pád, lidé křičeli hrůzou,“ popsal dramatické okamžiky jeden ze svědků události s tím, že výška, v níž gondola uvázla, vzbuzovala pocity závratě. Cestující prý už volali příbuzným, aby se s nimi rozloučili.

Dobrodružství skončilo hororem. Žena v Itálii vyklouzla z bezpečnostních popruhů a zřítila se ze skluzové lanovky

Zahraniční

Technikům se po třech hodinách nervy drásajícího čekání nakonec podařilo gondolu vytáhnout zpět do výchozí stanice. Nikdo nebyl zraněn a nejhoršímu zabránilo to, že dobře zafungovala nouzová brzda.

Provozovatelé lanovky se odmítli k incidentu blíže vyjadřovat s odůvodněním, že nehodlají reagovat na „nepravdy“, které se kolem události šíří. „Nic zvláštního se nestalo. Jen čekání na obnovení provozu bylo kvůli počasí o něco delší než obvykle,“ uvedl Roberto Rimoldi, šéf servisu lanovky.

Podle starosty Cortiny d’Ampezzo, Gianluky Lorenziho, se lanovka zastavila kvůli technické poruše po úderu blesku. „Bezpečnostní zařízení začala okamžitě fungovat. Doufám, že se podobné situace nebudou opakovat, ale rozhodně bych to nedramatizoval,“ uvedl.

„Je mi líto okamžiků strachu, které zažívali cestující uvnitř kabiny. Dívejme se na to ale pozitivně s tím, že záchranný systém funguje tím nejlepším možným způsobem,“ dodal Lorenzi.

Turista v Turecku vyklouzl ze sedačkové lanovky. Jeho boj o přežití zachytila kamera

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám