Hlavní obsah

Tenerife ohrožují fekálie, přišel i první zákaz koupání

S nadměrnými koncentracemi škodlivin, především bakterie E. coli, bojuje největší kanárský ostrov už měsíce. Mezi postižené pláže patří mimo jiné i populární Playa Jardín. Úřady nevyloučily, že opatření zůstane v platnosti po celé léto. Na vině je znečištění moře fekáliemi.

Foto: Profimedia.cz

Playa Jardín na severním pobřeží Tenerife

Článek

V červenci se situace vyhrotila do té míry, že úřady některé pobřežní oblasti pro koupání uzavřely. Znepokojující jsou nejen nejnovější výsledky měření, ale i vzestupný trend obsahu fekálií v pobřežních vodách.

Radnice města Puerto de la Cruz na severním pobřeží ostrova podle serveru Diario de Avisos upřesnila, že zákaz vstupu do moře platí zatím na neurčito a že „v nejhorším případě potrvá celé léto“.

Hlavní příčinou je neutěšený stav kanalizační infrastruktury. Mnohé čističky a potrubí jsou zastaralé a svou kapacitou nejsou stavěné na masovou turistiku. Zařízení tak přetékají a splašky se dostávají do oceánu.

Nutné jsou investice do modernizace, které by jen v oblasti Playa Jardín spolykaly 25 milionů eur (635 mil. Kč).

Množství odpadních vod také ohrožuje ekosystémy. Viditelně se snižuje výskyt řas a mořské trávy, což má na pobřežní vegetaci další negativní dopady. Bakterie se navíc dostávají konzumací ryb i do lidského těla.

Bakterie E. coli způsobuje onemocnění zažívacího traktu, infekce dýchacích cest, uší a také kůže. „Je to šílené, protože na Tenerife je více než 200 míst, kde se vypouští splašky do moře. A přestože se na vyřešení tohoto vážného problému pracuje, potrvá roky, než uvidíme výsledky,“ poznamenal dokumentarista Felipe Ravina.

Koupání v moři zakazuje kvůli uniklým fekáliím také Bretaň

Evropa

Výběr článků

Načítám