Hlavní obsah

Tah rtutí. Ruská šachová šampionka nasypala soupeřce na hrací stůl jed

Šokující odhalení učinili pořadatelé regionálního šachového šampionátu v Dagestánu na jihozápadě Ruské federace. Jedna z hráček se už z dřívější doby nesnášela s druhou, před zápasem proto nalila na její stranu stolu se šachovnicí jedovatou rtuť.

Ruská šachová královna nasypala soupeřce před šampionátem jedovatou rtuť na stůl Video: Reuters

Článek

Incident se podle deníku The Sun odehrál začátkem srpna v Machačkale, dagestánské metropoli. Pachatelkou, kterou přistihly kamery určené k monitoringu partií, byla 40letá šachová profesionálka Amina Abakarovová.

Její rivalka - o deset let mladší Umajganat Osmanovová - partii odehrála podle plánu a přesně na místě, které Abakarovová kontaminovala rtutí. Poté ještě absolvovala další hry, načež ji stihla nevolnost a silné závratě, kvůli nimž skončila v nemocnici.

Pořadatelům turnaje to přišlo podezřelé, prověřili proto kamerové záznamy a nahlásili událost policii. Pachatelka na sebe zřejmě upozornila i tím, že se před příchodem do hrací místnosti zajímala, zda jsou už zapnuté kamery.

Ruskému šachistovi, který podporuje válku, nepodal Polák ruku

Evropa

Někdo z odpovědných pracovníků jí řekl, že ještě ne, což - jak se později ukázalo - nebyla pravda. Jedna z nahrávek ukázala, jak Abakarovová přichází do místnosti a váhavě se rozhlíží, zda ji někdo nepozoruje.

Poté přistoupí k jednomu stolu, pod nějž odloží tašku. Vzápětí přikročí k sousednímu stolu, kde později hrála Osmanovová, a na jeho kraj vysype šedou látku. Tu následně rozetře šachovou figurkou.

Při odchodu Abakarovová znova pečlivě zkoumá místnost, aby zkontrolovala, zda neupoutala pozornost některého z mála přítomných lidí.

Po odhalení se k činu přiznala. Policie ji zatkla, šachový svaz jí odebral šampionský titul a nyní čeká ve vězení na proces, v němž jí hrozí až tři roky vězení za úmyslné ublížení na zdraví.

Pachatelka uvedla, že motivem jejího činu bylo osobní nepřátelství s Osmanovovou. Nedávno s ní prohrála jednu partii, a hlavně Osmanovová ji a její rodinu údajně pomlouvala.

„Stejně jako mnozí další jsem zmatená z toho, co se stalo. Motivy tak zkušené hráčky, jakou je Amina Abakarovová, jsou nepochopitelné,“ uvedla k incidentu dagestánská ministryně sportu Sačida Sačidovová.

Nigerijský šachista překonal rekord, na Times Square hrál šachy přes 58 hodin

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám