Hlavní obsah

„Zmizelý“ čínský exministr zahraničí se našel. Pracuje v knihkupectví

Peking

Bývalý čínský ministr zahraničí Čchin Kang, který zmizel z veřejného života loni v červnu, pracuje v pekingském státním knihkupectví. S odkazem na dva americké diplomaty obeznámenými se situací o tom informuje list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý čínský ministr zahraničí Čchin Kang

Článek

Kang jako ministr působil od 30. prosince 2022 do 25. července 2023. Na veřejnosti se ovšem neukázal už od června. Americký list připomněl, že od té doby se šířily různé fámy o tom, co se s ním stalo. Mluvilo se například o tom, že byl uvězněn nebo že spáchal sebevraždu.

Trest i varování

Jak se ale ukázalo, realita tak divoká není. Čchin Kang nyní pracuje ve státem řízeném knihkupectví v Pekingu, uvedli dva bývalí američtí diplomaté pod podmínkou anonymity.

Podle nich dnes 58letý Čchin byl, alespoň na papíře, degradován na místo ve World Affairs Press, státním nakladatelství přidruženém k ministerstvu zahraničí. Podle nich nové místo dostal někdy letos na jaře.

Washington Post uvedl, že degradace z diplomata na prodejce knih pravděpodobně slouží nejen jako trest, ale také jako varování pro další čínské diplomaty či vysoce postavené úředníky. Čínské ministerstvo zahraničí opakovaně odmítlo osud svého bývalého šéfa komentovat.

Čína na invazi nemá, zhodnotil Tchaj-wan

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám