Hlavní obsah

Za vším hledej ropu aneb Proč si Putin mohl vesele běhat po Mongolsku

Nezatčení ruského prezidenta Vladimira Putina během nedávné návštěvy v Mongolsku navzdory mezinárodnímu zatykači Mezinárodního trestního soudu (ICC) vysvětlila tamní vláda mimo jiné energetickou závislostí země na sousedech. Vyplývá to z reakce zaslané webu Politico. Rozlehlý asijský stát s populací pouze necelých 3,5 milionu obyvatel se nachází mezi Ruskem a Čínou.

Putin odlétá z MongolskaVideo: Reuters

Článek

„Mongolsko dováží 95 procent svých ropných produktů a více než 20 procent elektřiny z našeho bezprostředního sousedství. Dodávky byly již dříve z technických důvodů přerušeny. Ty jsou přitom zásadní pro zajištění naší existence a existence našich lidí,“ komentoval Putinovu návštěvu mluvčí mongolské vlády na dotaz webu Politico.

Dodal, že Ulánbátar v diplomatických otázkách „vždy dodržoval politiku neutrality“.

I na Západě přitom postup Mongolska vyvolal jen slabou reakci, když i americká diplomacie vyjádřila pro postup Ulánbátaru určité pochopení s tím, že je v těžké situaci. Na samotnou oficiální reakci ICC se stále čeká, ačkoliv instituci oslovilo již několik médií.

„Velmi rozumíme obtížné situaci, ve které se Mongolsko nachází. Je to mnohem menší země mezi dvěma sousedy. Chceme Mongolsko nadále podporovat, ale myslíme si, že je důležité, aby dodržovalo své mezinárodní závazky,“ nechal se v úterý slyšet mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. Samotné Spojené státy nicméně signatářskou zemí ICC nejsou.

Putinovo nezatčení v Mongolsku může povzbudit další státy, míní experti. Z Haagu vážný postih nehrozí

Válka na Ukrajině

Diplomacie Evropské unie vzkázala, že Putinovu návštěvu „vzala na vědomí“. „EU vyjadřuje politování nad tím, že Mongolsko, smluvní strana Římského statutu Mezinárodního trestního soudu, nesplnilo své povinnosti vyplývající ze statutu provést zatýkací rozkaz,“ píše dále ve zveřejněném prohlášení.

Kyjev: Ulánbátar musí pocítit důsledky

ICC vydal loni v březnu na Putina zatykač kvůli únosu dětí z Ukrajiny do Ruska. Není proto divu, že patrně nejostřejší reakce nyní přišla z Kyjeva.

„Mongolská vláda zasadila ránu Mezinárodnímu trestnímu soudu a systému mezinárodního trestního práva. Mongolsko umožnilo obviněnému zločinci uniknout spravedlnosti, čímž sdílelo odpovědnost za jeho válečné zločiny. Budeme spolupracovat s našimi partnery, aby to mělo pro Ulánbátar důsledky,“ oznámil na Telegramu mluvčí tamního ministerstva zahraničí Heorhij Tychyj.

Mongolský zástupce Erdenebalsuren Damdin loni v ICC získal prestižní post soudce, zatímco bývalý český nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman naopak v tehdejší volbě neuspěl.

I na základě dřívějších podobných případů se očekává, že Mongolsko bude za nezatčení Putina v rámci ICC formálně pokáráno, reálné sankce mu však podle právních expertů zřejmě nehrozí.

Už dříve některé země ICC navzdory mezinárodnímu zatykači bez problémů navštívil někdejší súdánský prezident Umar al-Bašír. Putin nicméně loni v červenci raději zrušil návštěvu v Jihoafrické republice, tamní soudy krátce poté konstatovaly, že by jej jinak kvůli zatykači ICC bylo nutné zadržet.

Navzdory zatykači. Putin se v Mongolsku dočkal mimořádně pompézní uvítací ceremonie

Svět

Výběr článků

Načítám