Hlavní obsah

Voják KLDR přeběhl hranici do Jižní Koreje

Kosong

V úterních ranních hodinách přeběhl severokorejský voják přes hranici do Jižní Koreje. Agentuře Jonhap to potvrdila jihokorejská armáda. Hodností by mělo jít o štábního rotmistra, který byl na jihu zadržen a je vyslýchán za účelem zjistit jeho motivy pro riskantní útěk ze severu.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejské houfnice u severokorejských hranic

Článek

K události mělo dojít na východě Korejského poloostrova, přičemž Severokorejec přeběhl do jihokorejského okresu Kosong. Jeho přeběh byl monitorován jihokorejskými hlídkami, které ho okamžitě po něm zadržely. Na severokorejské straně hranice nebyla po přeběhu vojáka zaznamenána žádná neobvyklá aktivita, shrnuje událost agentura Reuters.

O přeběhlíkovi samotném bylo zatím zveřejněno jen velmi málo informací. Představitel jihokorejského ministerstva obrany uvedl pouze, že armáda na východní frontě zadržela osobu, o níž se domnívá, že je Severokorejec, a úřady zjišťují motiv jejího činu.

Úterní útěk přes hranice přichází pouze dva týdny poté, co další Severokorejec přeběhl hranice na jih na západním pobřeží poloostrova. Podobné pokusy o překročení hranice jsou považovány za riskantní a relativně vzácné. Mnohem častěji Severokorejci na jih utíkají přes Čínu nebo jinou třetí zemi.

Neodpustitelný teror za podpory USA. KLDR odsoudila ukrajinský vpád do Kurské oblasti

Evropa

Výběr článků

Načítám