Hlavní obsah

Vietnamští gurmáni dávají před psy přednost kočkám

Ve Vietnamu, kde je v oblibě psí maso, se gurmáni rozplývají i nad masem kočičím. Činí tak k velké nelibosti majitelů těchto „tygříků”, často ukradených a smažených s česnekem, vařených či pečených.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V jedné hanojské restauraci, která má kočky na jídelníčku, jsou tato zvířata utopena, odchlupena a pak ponořena do smažící pánve. "Kočičí maso jí hodně lidí. Je to něco nového, chtějí to vyzkoušet," říká To Van Dung, majitel restaurace nabízející tuto pochoutku, vzácnější než klasické psí maso. Vyhledávána je i v sousední Číně.

"Někteří lidé jsou přesvědčeni, že konzumace kočky na počátku lunárního měsíce přináší štěstí. Je to jiné než psí maso. Psí maso jíme zase koncem lunárního měsíce. Kočka je určena na začátek měsíce," vysvětluje To Van Dung. Pojídání kočičího masa je ve Vietnamu oficiálně zakázáno. Úřady vydaly zákaz hlavně proto, aby tito užiteční lovci myší zůstali zachováni.

Van Dungova restaurace však s úřady údajně žádné problémy nemá. Ve dnech, kdy je zde největší nával, si kočku objedná i více než stovka zákazníků. Restaurace se zásobuje u několika málo místních chovatelů, ale i u dalších dodavatelů nabízejících maso z Laosu nebo Thajska.

V hanojských ulicích je k vidění jen málo koček, neboť je jejich majitelé zavírají doma.

Netradiční chutě jsou spojeny s chudobou

Kočičí maso, byť je vysoce ceněno, je méně rozšířeno než maso psí, které je možné koupit téměř všude. Obzvláště je oblíbené k aperitivům a pivu místní výroby. Vietnamci mají tendenci pojídat zvířata, která jsou v jiných zemích považována za domácí a jsou tedy na talíři tabu.

Jeden z mála hanojských veterinářů, třiašedesátiletý Hoang Ngoc Bau soudí, že to je ovlivněno historickými faktory, zejména nedostatkem potravy za válečných let.

"Naše země byla velmi chudá a byla tu dlouhá válka. Jedli jsme všechno, co jsme našli, abychom se udrželi při životě... Hmyz, psy, kočky, dokonce i krysy. Stalo se to zvyklostí," říká.

Doktor Hoang Ngoc Bau však psy nejí. Rozhodl se, že bude veterinářem, už v sedmi letech, když ho jeho pes zachránil před jedovatým hadem. "Od té doby mám vůči psům dluh a stal jsem se veterinářem," usmívá se.

Zažil, jak se vietnamská společnost od ekonomického otevření světu v 90. letech změnila. Dříve ani nebylo možné bez povolení promluvit s cizincem.

Podávaná zvířata jsou většinou kradená 

"Tolik věcí se tak rychle změnilo. Lidé pohlížejí na zvířata jinak. Stále více lidí je má rádo," vysvětluje. Tento vývoj nicméně neskoncoval s tradicí, která je hrozbou pro každé domácí zvíře. Téměř všechna zvířata podávaná v restauracích pocházejí z krádeží, tvrdí veterinář.

Šéfkuchař Le Ngoc Thien má také kočku, která půjde na pekáč, až bude dosti vykrmená. "Když jsou moje kočky staré, zabijeme je. Podle naší tradice musíme kočku sníst, když zestárne, a vzít si mladší. Kromě toho dospělé kočky rády utíkají, a tak je prodáváme a zabíjíme," vysvětluje šéfkuchař.

Phuong Thanh Thuy, majitelka restaurace, kde se podává psí maso, se naopak trápí nad nedávnou krádeží svých koček, které v kuchyni chytaly krysy. "Moje rodina je smutná, protože jsme chovem koček strávili hodně času," říká Phuong Thanh Thuy, u jejíchž nohou si hraje klubko nedávno zakoupených koťat.

Průkopníci ochrany zvířat zahájili skrovnou kampaň s cílem změnit jídelní návyky Vietnamců. Zatím ale velký úspěch nezaznamenali.

Výběr článků

Načítám