Hlavní obsah

Venezuela obvinila USA z pokusu o státní převrat

Venezuelská vláda v pátek obvinila USA, že stojí za údajným pokusem o státní převrat. Učinila tak v reakci na to, že Washington, Argentina a Uruguay prohlásily vítězem víkendových venezuelských prezidentských voleb opozičního kandidáta Edmunda Gonzáleze Urrutiu. Vládou kontrolovaný volební úřad oficiálně prohlásil vítězem obhajujícího Nicoláse Madura, aniž by pro to poskytl důkaz.

Foto: Profimedia.cz

Venezuelský ministr zahraničí Yván Gil Pinto

Článek

„Venezuelská demokracie je jedna z nejrobustnějších na světě a žádná snaha ji podrýt neuspěje,“ řekl venezuelský ministr zahraničí Yván Gil Pinto, který USA obvinil z pokusu o státní převrat.

Poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek uznal jako vítěze voleb Gonzáleze, se v pátek k USA přidaly vlády Argentiny a Uruguaye. González USA na sociálních sítích poděkoval za to, že „uznaly vůli venezuelského lidu“, informuje agentura Reuters.

Venezuelou zatím od kontroverzních a netransparentních prezidentských voleb zmítají násilné nepokoje, jež si dosud vyžádaly nejméně 20 životů, a Maduro spustil rozsáhlý zásah proti svým politickým oponentům. Dle jeho vlastních slov jich bylo zadrženo již 1200. V noci na pátek pak údajně šest maskovaných ozbrojenců přemohlo ochranku ústředí opozice v hlavním městě Caracasu, zdemolovalo jej a odneslo vybavení a dokumenty.

Oficiální výsledek venezuelských voleb zpochybnilo také několik tradičních levicových latinskoamerických spojenců Madurova režimu, jako jsou vlády Chile, Kolumbie a Brazílie, ale neočekává se, že by přikročili k uznání Gonzálezovy výhry. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador tento krok USA v pátek zkritizoval jako „exces“ a Blinken podle něj „překračuje své pravomoce“.

USA uznaly vítězem venezuelských voleb opozičníka Gonzáleze

Volby

Výběr článků

Načítám