Hlavní obsah

Vánoce budou letos ve Venezuele 1. října, rozhodl Maduro

Policie zatýká Venezuelany na pokojných demonstracích proti výsledkům prezidentských voleb, podle opozice zmanipulovaných, tamní autoritářský prezident Nicolás Maduro má ale jiné starosti: vyhlásil na 1. října začátek Vánoc. Deník El País uvedl, že to není poprvé, co prezident oznámil o mnoho týdnů dřívější začátek svátků, což mnozí Venezuelané označují za „další Madurovo šílenství“.

Foto: Marcelo Garcia/Palace miraflores, Reuters

Autoritářský venezuelský prezident Nicolás Maduro ve své nedělní televizní show Con Maduro (česky S Madurem)

Článek

„Přichází září a já jsem si řekl: Září a už to voní Vánocemi,“ prohlásil v pondělí v televizi podle El País Maduro. „A proto letos, k vaší poctě a vděčnosti, stanovím Vánoce na 1. října. Vánoce začínají pro všechny 1. října s mírem, štěstím a bezpečím,“ dodal jen několik hodin poté, co soud vydal zatykač na opozičního politika Edmunda Gonzáleze, který podle opozice vyhrál červencové prezidentské volby a jehož prokuratura viní mimo jiné ze spiknutí.

Maduro vyhlásil dřívější začátek Vánoc už několikrát. Například v roce 2021 zahájil tyto svátky 5. října. „Vánoce přišly začátkem října,“ prohlásil Maduro v prezidentském paláci, kde bylo i několik ozdobených vánočních stromků. „Ve Venezuele budeme mít Vánoce šťastné, krásné, plné světel a barev,“ dodal před třemi lety Maduro.

Podle Světového potravinového programu (WFP) tehdy asi třetina lidí trpěla nejistotou v dodávkách potravin. Tamní vláda už v roce 2016 kvůli krizi zavedla přídělový systém, potravinové balíčky ale využívala také k získávání voličů.

Tisíce lidí ve Venezuele protestovaly proti Madurovi

Svět

Maduro v pondělí připomněl páteční rozsáhlý výpadek elektřiny v celé zemi, z něhož vláda obvinila opozici, a pochválil Venezuelany, že navzdory tomu šli do práce, což označil za „krásnou ukázku“ akce proti „fašistům“. Tak Maduro označuje mnohé opoziční politiky.

Výpadky elektřiny jsou ve Venezuele běžné už řadu let a Madurova vláda je často označuje za sabotáž opozice či Spojených států. Na vině je ale letité zanedbávání energetické infrastruktury vládou, která podle opozice část peněz na investice do energetiky zpronevěřila.

Venezuelský soud vydal zatykač na opozičního politika Gonzáleze

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám