Hlavní obsah

V Zimbabwe zatkli českého turistu. Hrozí mu dvacet let vězení

Masvingo

Policie v zimbabwském městě Masvingo zadržela českého turistu Lukáše Slavíka a jeho ugandského spolucestujícího Toma Ssekamwau. Čech se provinil natočením videa, v němž vylíčil špatnou ekonomickou situaci a výpadky dodávek elektřiny a vody v zemi. Jeho poznámky zaslechli policisté zasahující u dopravní nehody a zadrželi ho za šíření nepravd. Česká diplomacie potvrdila, že se případem zabývá.

Foto: Profimedia.cz

Rodiny ze silnice u Masvinga sbírají kukuřici spadlou z nákladních vozů mířících do Jihoafrické republiky.

Článek

„Můžeme potvrdit, že v Zimbabwe byl vzat do vazby český občan. Jeho případ řeší zastupitelský úřad v sousední Zambii, který se na detaily případu nótou dotázal zimbabwského ministerstva zahraničí,“ uvedla v pátek mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová. Též zmínila, že se do Zimbabwe vydá český diplomat, jenž se zúčastní na 16. srpna naplánovaného hlavního soudního líčení.

Soudce zatím zamítl žádost českého turisty o propuštění na kauci, protože by dle něj utekl ze země. Navíc zpřísnil obvinění z šíření nepravd na šíření nepravd s úmyslem podněcovat veřejnost, za což podle jihoafrického webu News24 Slavíkovi hrozí až dvacet let vězení. Čechův advokát tvrdí, že byl jeho klient obviněn na základě už zrušeného zákona.

Během soudního líčení navíc došlo k ironické situaci, když v soudní budově vypadl proud. Zatímco na galerii pro veřejnost to vyvolalo smích, Slavíkův advokát to prohlásil za důkaz, že tvrzení jeho klienta o přerušování dodávek elektřiny a vody jsou realitou.

Policie zachránila 251 dětí ze sekty „proroka“ ze Zimbabwe

Svět

Zahájili hladovku

Slavík a Ssekamwa o víkendu zahájili hladovku a domáhají se setkání s představiteli svých zemí. Druhý jmenovaný ovšem nečelí stejným obviněním jako jeho český společník. Byl totiž zadržen až poté, co policie prohledala turistickou chatu, kde se Slavíkem přebývali. Na základě prohlídky jeho věcí byl obviněn z porušení zákona o cenzuře a zábavě.

Zimbabwe bude 17. srpna hostit summit Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), přičemž pro vládnoucí režim je to příležitost nabýt mezinárodní legitimitu po volbách, které SADC samo kritizovalo.

V červenci tak tamní policie poslala do vězení přes 80 představitelů občanské společnosti, včetně politických aktivistů. 24 července ve vazbě skončilo dalších 44 studentů kvůli údajnému nezákonnému shromáždění.

Diplomatičtí zástupci států Evropské unie proto místní úřady nabádali, aby dodržovaly základní svobody, zatímco vládní strana Jihoafrické republiky Demokratická aliance minulý týden navrhla přesun summitu jinam.

Čísla mu zjevil bůh, duchovnímu ze Zimbabwe zakázali vstup do všech kasin

Koktejl

Výběr článků

Načítám