Hlavní obsah

V Thajsku se snaží zachránit slony po bleskových záplavách

Thajské úřady a ochránci přírody se snaží zachránit více než 100 slonů, desítky prasat a dalších zvířat poté, co severní provincii Chiang Mai zasáhly bleskové povodně.

V Thajsku bojují o záchranu slonů a zvířat po bleskových záplaváchVideo: Reuters

Článek

„Probíhají záchranné akce,“ uvedl v pátek Reuters místopředseda vlády Phumtham Wechayachai a dodal, že 117 slonů bylo zachráněno, ale dalších devět potřebuje pomoc.

Ve vesnici, která je zcela zaplavená, uvízlo podle ochránkyně přírody Saengduan Chailertové ještě několik prasat a buvolů. „Nevíme, kolik slonů to přežilo,“ řekla třesoucím se hlasem předtím, než se na záchranném člunu vrátila do zvířecí rezervace.

Na videu, které zakladatelka přírodního parku slonů v Chiang Mai zveřejnila v pátek na sociálních sítích, je vidět, jak stádo slonů utíká před záplavovou vodou a nervózně přitom kňučí. Poslední slonice běží pomaleji než zbytek stáda, protože je slepá.

Severní oblast jihovýchodní Asie je od srpna zasažena silnými záplavami, při kterých zahynulo 49 lidí a tisíce lidí musely opustit své domovy.

Foto: Wason Wanichakorn, ČTK/AP

Slon se brodí zaplavenou ulicí v provincii Chiang Mai v Thajsku, neděle 6. října 2024.

Slon má v místní kultuře velký význam. Jedná se o thajské národní zvíře. Zejména bílý slon je považován za posvátné zvíře a symbol štěstí v mnoha asijských kulturách. Svého času byl vyobrazen i na vlajce Thajska.

Foto: Wason Wanichakorn, ČTK/AP

V provincii Chiang Mai se řeka vylila z koryta a zaplavila okolní města.

Namibie kvůli suchu odstřelí 723 divokých zvířat včetně slonů. Maso rozdá lidem

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám