Hlavní obsah

V Laosu se zřítil ruský Jak-130, pád zachytila kamera

V Laosu se 4. října zřítil ruský dvoumístný dvoumotorový cvičný proudový letoun, jehož laoský pilot nacvičoval Immelmannův překrut (split S) pro odpoutání se z boje. Jak-130 se zřítil do vodní nádrže. Oba členové posádky zahynuli a jejich těla byla vyproštěna z vraku, uvedla agentura AP, která zveřejnila video z nehody.

V Laosu se zřítil ruský cvičný Jak 130, piloti havárii nepřežili Video: AP

Článek

Laos získal moderní proudové cvičné Jakovlevy Jak-130, které lze používat i jako lehké bitevní, z Ruska. První tři z deseti dodaných dorazily na konci roku 2018. I s náhradními díly, municí a pozemním vybavením je komunistická země koupila za 300 milionů dolarů na základě přímé mezivládní dohody. Její součástí byla i dodávka neupřesněného počtu tanků T-72.

Laos tak opět získal proudová letadla. Už dříve používal stroje MiG-21, ale ty později musel vyřadit.

Jak-130 zařadilo do výzbroje ruské letectvo, kde nahrazují stroje L-39 Albatros. Rusku se je podařilo prodat do Alžírska, Barmy a Bangladéše. Do výzbroje je zařadilo i Bělorusko. Stroje mohou nést až tři tuny výzbroje. Na koncích křídel nesou dvě rakety vzduch-vzduch R-73. Další výzbroj podvěšuje pod šest podkřídelních závěsníků.

Jak-130 původně vznikal ve spolupráci s italskou firmou Alenia Aermacchi. Spolupráce skončila po šesti letech v roce 1999. Obě společnosti pak vyvinuly vlastní letadla - Alennia Aermacchi M-346 Master a Jakovlev Jak-130, který v roce 2002 vyhrál v Rusku tendr na nový cvičný stroj.

Ve Španělsku se zřítila stíhačka F-18, pilot se nekatapultoval

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám