Hlavní obsah

USA vyšetřují podezřelý nárůst dodávek obohaceného uranu z Číny

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyšetřuje čínské dodávky obohaceného uranu, jež se rapidně zvýšily loni v prosinci. Právě v tu dobu američtí zákonodárci zakázali dovoz z Ruska. USA se tak snažily omezit schopnost ruského prezidenta Vladimira Putina dotovat svou invazi na Ukrajinu.

Foto: Reuters

Uranová ruda

Článek

Od roku 2020 do roku 2022 Čína do USA obohacený uran nedodávala vůbec. Pak v prosinci, když američtí zákonodárci schválili zákaz dovozu z Ruska, jej Čína přes Pacifik dle záznamů americké Mezinárodní obchodní komise poslala 242 990 kilogramů. Letos v květnu, když Biden rozhodnutí zákonodárců podepsal, obdržely USA od Číny další obrovskou zásilku obohaceného uranu, tentokrát o hmotnosti 123 894 kilogramů, informuje agentura Reuters.

Americké ministerstvo energetiky „spolu s dalšími relevantními agenturami blízce pozoruje dodávky z Číny, aby zajistilo řádnou implementaci nedávno zavedeného zákona o zákazu dovozu ruského uranu“, uvedl nyní mluvčí ministerstva.

Spíše než že by Čína do USA přepravovala ruský uran, americké úřady pracují s verzí, že by nejen ona, ale i jiné státy nyní mohly nakupovat levnější uran ze sankcemi postižené země a svůj domácí produkt pro zisk dodávat do zahraničí. Čínské ministerstvo zahraničí se k oznámení šetření zatím oficiálně nevyjádřilo.

Meta vykázala RT a další ruská státní média z facebooku i instagramu

Svět

Rusko je největším světovým vývozcem obohaceného uranu. Ten bude do USA dodávat až do roku 2028, ale do té doby se v souladu s novým zákonem bude množství z Ruska importovaného uranu snižovat. Do letošního července jej USA obdrželo celkem 313 050 kilogramů, což je v porovnání s loňským rokem o 30 % méně.

Pokud by ovšem Rusko našlo způsob, jak tento zákaz obejít, podrylo by to americkou snahu zbavit se závislosti svého jaderného průmyslu na ruském palivu. Též by to oslabilo iniciativu Bidenovy administrativy spustit vlastní dodavatelský řetězec uranu, na což bylo stejným zákonem vyčleněno 2,72 miliardy dolarů (61,4 miliardy korun).

Ruské zásilky uranu do Číny se v letech 2022 a 2023 též rapidně zvýšily. To je sice vysvětlováno tím, že Peking staví nové reaktory, ale podle analytiků mu to též umožňuje vyvážet vlastní uran. „Jak se Čína snaží vybudovat si větší roli na světovém trhu s obohaceným uranem, zvýšené dodávky ruského obohaceného uranu to Pekingu mohou umožnit,“ stojí v březnové zprávě think-tanku Royal United Services Institute.

Na Šanghaj udeřil tajfun Bebinca, nejsilnější za posledních 75 let

Svět

Výběr článků

Načítám