Hlavní obsah

USA budeme naslouchat, ale rozhodovat se budeme sami, zní z Netanjahuovy kanceláře

Izrael bude Spojeným státům naslouchat, ale rozhodovat se bude na základě svých národních zájmů sám, stojí v úterním vyjádření kanceláře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. To je reakcí na zprávy, že Netanjahu údajně americkou vládu informoval, že zaútočí pouze na íránské vojenské cíle, a nikoliv na jeho jadernou nebo ropnou infrastrukturu.

Foto: Reuters

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu

Článek

Očekávaný izraelský útok by měl být slibovanou odvetou za íránské ostřelování Izraele z 1. října. K tomu vedla série atentátů na přední představitele Íránem podporovaných teroristických hnutí Hamás a Hizballáh a rozšíření operací izraelské armády na území Libanonu, informuje agentura Reuters.

O tom, že Izrael plánuje jen relativně omezený útok čistě na vojenské cíle, informoval minulý týden americký tisk na základě informací od představitelů obeznámených s průběhem jednání americké a izraelské administrativy. Podle těch by měl být útok naplánován také tak, aby nebyl vnímán jako pokus o „politické ovlivnění amerických voleb“.

Americký prezident Joe Biden v minulosti uvedl, že by útok na íránská jaderná zařízení nepodpořil, a světový ropný trh se silně obává, že by Izrael mohl zasáhnout íránská ropná pole. Arabské státy Perského zálivu se dále obávají, že pokud Izrael napadne íránská ropná zařízení, íránští spojenci by na oplátku mohli zaútočit na ta jejich.

Dron Hizballáhu nepozorovaně pronikl nad izraelskou základnu, čtyři vojáky zabil

Zahraniční

Výběr článků

Načítám