Hlavní obsah

Uprchlá bangladéšská premiérka se chce do země vrátit na volby

Uprchlá bývalá bangladéšská premiérka šajch Hasína Vadžídová se hodlá do země vrátit, až se budou konat volby. Médiím to sdělil její syn Sajeeb Vadžíd Joy. Nespecifikoval však, zda jeho šestasedmdesátiletá matka hodlá ve volbách sama kandidovat. Vadžídovou ze země vyhnaly studentské protesty, při nichž zemřelo přibližně 300 lidí.

Foto: ČTK/AP

Bývalá bangladéšská premiérka šajch Hasína Vadžídová

Článek

Vadžídová před demonstranty vrtulníkem uprchla do Indie. V Bangladéši mezitím byla jmenována dočasná vláda vedená držitelem Nobelovy ceny za mír Muhammadem Yunusem, jež má hlavně za úkol uspořádat demokratické volby, informuje agentura Reuters. „Zatím zůstane v Indii. Do Bangladéše se vrátí ve chvíli, kdy se dočasná vláda rozhodne pořádat volby,“ sdělil o plánech své matky médiím Joy, jenž žije v USA.

Vadžídová podle svého syna hodlala jít po konci svého současného funkčního období, který by přišel až v roce 2029, do důchodu. Není proto jasné, zda hodlá sama opět kandidovat. Nahradit by ji mohl právě Joy. „Politické ambice jsem nikdy neměl a usadil jsem se v USA, ale vývoj v Bangladéši v posledních pár dnech ukázal, že je tam vůdcovské vakuum. Pro dobro strany jsem musel začít být aktivní a teď jsem v popředí,“ řekl novinářům.

Strana Vadžídové Liga Awami nemá v dočasné vládě žádné zastoupení. Bývalá premiérka se ukrývá v oblasti Nového Dillí a podle indických médií hodlá zažádat o azyl v Británii. Britské ministerstvo vnitra se k této informaci nevyjádřilo.

Studentské protesty, jež vedly k rezignaci a útěku Vadžídové, způsobily kvóty na přerozdělování státních pracovních pozic, podle nichž vysoké procento těch nejlukrativnějších připadalo potomkům bojovníků za svobodu z občanské války v roce 1971. Během protestů zemřelo přibližně 300 lidí a zranění utrpěly tisíce dalších.

Bangladéšské textilky opět pracují

Svět

Výběr článků

Načítám