Hlavní obsah

Tragédie na jezeře Kivu. Na lodi pro 30 lidí jich pluly stovky, převrátila se

Kituku

Výletní loď se převrátila na jezeře Kivu na východě Konga. Zahynulo přitom nejméně 78 lidí. Podle agentury AP bylo plavidlo mnohonásobně přetížené. Guvernér provincie Jižní Kivu uvedl, že na palubě bylo okolo stovky lidí, přitom loď byla jen pro 30. Agentura Reuters později uvedla, že na lodi plulo 278 lidí.

Foto: Stringer, Reuters

Záchranáři se snaží projet davem, který se shromáždil v přístavu Kituku ve městě Goma v Demokratické republice Kongo, kde se potopila výletní loď.

Článek

Původní odhady celkového počtu cestujících na palubě se pohybovaly kolem 200 lidí, později agentura Reuters uvedla, že na lodi bylo zřejmě 278 lidí, minimálně 78 z nich zahynulo, 40 se podařilo zachránit a zbývající se pohřešují.

„Na palubě lodi bylo okolo stovky lidí, přitom kapacita byla jenom pro 30,“ tvrdil ale podle agentury AP pro místní rádia guvernér provincie Jižní Kivu Jean-Jacques Purusi.

Loď se potopila, když se snažila zakotvit jen několik metrů od přístavu Kituku. Pozůstalí obětí viní z nehody místní úřady.

Překročení kapacity plavidla je nejčastější příčinou lodních neštěstí v Demokratické republice Kongo. Naposledy se tam loď kvůli tomu potopila v létě a přišlo přitom o život 80 lidí.

Lodní doprava v oblasti jezera Kivu je přetížená od propuknutí bojů mezi armádou a povstaleckou skupinou M23. Jezero slouží jako hlavní spojovací trasa mezi městy Goma a Minova, protože místní obyvatelé kvůli povstalcům považují lodní dopravu za bezpečnější než silniční.

Trestanci při hromadném pokusu o útěk v Kongu sexuálně napadli přes 260 vězenkyň

Svět

Výběr článků

Načítám