Hlavní obsah

Tohle nás také čeká. Japonský trh se už přizpůsobuje stárnoucí populaci

Japonsko má vůbec tu nejstarší populaci na světě. Podíl lidí starších 65 let se v ní v roce 2023 dostal na téměř 30 procent. Toto číslo se navíc v dohledné budoucnosti nezmění, osm let po sobě se totiž v zemi vycházejícího slunce snižuje porodnost. A právě tomu se snaží přizpůsobit japonský trh. Jedna firma například přestane v Japonsku vyrábět dětské pleny a místo nich se zaměří na inkontinenční pleny pro seniory. Informuje o tom americká zpravodajská televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na začátku června Japonsko oznámilo, že počet narozených dětí již osmým rokem v řadě poklesl a v roce 2023 dosáhl rekordního minima, když se narodilo pouze 727 277 dětí. To je nejnižší číslo od doby, kdy před 120 lety Japonsko začalo shromažďovat tyto údaje. O několik měsíců dříve podle americké televize Tokio uvedlo, že každý desátý člověk v zemi je starší 80 let.

S tím se snaží bojovat premiér Fumio Kišida, který loni v červnu oznámil mnohamiliardový balíček opatření, který má podpořit rodiny, aby měly více dětí. Japonsko se tak snaží řešit demografickou krizi, která by mohla mít dopad na financování důchodů a zdravotní péči. Pracovní síla se navíc se stárnoucí populací snižuje, kdežto její poptávka po různých službách prudce roste.

Nárůst počtu starších obyvatel mění také trh se spotřebním zbožím. Poptávka po plenách pro dospělé v Japonsku roste, zatímco potřeba dětských plenek klesá.

Japonsku rekordně klesá porodnost

Svět

Podle společnosti Euromonitor International, která se zabývá průzkumem trhu, byla hodnota globálního trhu s plenami pro dospělé v roce 2023 odhadována na 12,8 miliardy dolarů (asi 297 miliard korun). Očekává se, že do roku 2026 dosáhne téměř 15,5 miliardy dolarů (necelých 359 miliard korun).

V Japonsku činila hodnota trhu s plenami pro dospělé v roce 2023 1,7 miliardy dolarů (přes 39 miliard korun) a očekává se, že v roce 2026 vzroste na 1,9 miliardy dolarů (více než 44 miliard korun), což představuje více než 12 procent celosvětového objemu.

Jedním z příkladů společnosti, která se změně demografie přizpůsobuje, je japonský výrobce Oji Holdings, který v březnu oznámil, že ještě letos přestane vyrábět dětské pleny pro japonský trh a zaměří se na inkontinenční výrobky pro dospělé. Společnost podle prohlášení citovaného televizí CNN bude i nadále provozovat svůj zahraniční obchod s dětskými plenami.

Této změně se již přizpůsobují i další japonské společnosti. Elektronický gigant Panasonic podle svých webových stránek zkoumá a vyvíjí výrobky určené pro starší populaci již od roku 1990.

Výrobce kuchyňských spotřebičů Zojiruši nabízí funkce výrobků zaměřených na seniory, například elektrické konvice, které při používání posílají e-mail na registrovanou adresu, aby příbuzní mohli mít přehled o aktivitách svých starších rodinných příslušníků.

Globální problém

Japonsko není jediným místem v Asii, které se potýká se stárnutím. Jižní Korea, která má nejnižší porodnost na světě, hlásí nové minimum 0,72 dítěte na ženu v roce 2023, což je pokles z 0,78 v roce 2022. Vláda je natolik znepokojena, že zřídila ministerstvo pro plánování boje s nízkou porodností. Porodnost klesá také v Hongkongu, Číně nebo na Tchaj-wanu.

Podle zprávy OSN z loňského roku se ovšem jedná o globální problém. V ní se uvádí, že do roku 2050 se počet lidí ve věku 65 a více let více než zdvojnásobí a dosáhne hodnoty 1,6 miliardy. Zemí s nejstarší populací pak podle odhadu bude Hongkong.

Jedinou oblastí, která do roku 2100 nebude mít více než 15procentní podíl seniorů, bude Afrika. Senioři v Evropě, Severní Americe, Latinské Americe a Karibiku podle prognózy OSN do té doby pravděpodobně překročí hranici 30 procent, kterou už nyní atakuje Japonsko.

Pokles populace si vybírá svou daň. V Japonsku je devět milionů prázdných domů

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám