Hlavní obsah

Thajsko chce do BRICS co nejdřív, řekl ministr na summitu v Rusku

Thajsko se chce co nejdříve připojit k hospodářskému uskupení BRICS, řekl jeho ministr zahraničí Maris Sangiampongsa po setkání se svým čínskými protějškem Wangem I v ruském Nižním Novgorodu, kde se konal summit členských zemí spolu s několika dalšími státy.

Foto: Profimedia.cz

Thajský ministr zahraničí Maris Sangiampongsa na summitu BRICS+ v Nižním Novgorodu

Článek

„Thajsko je ochotno se co nejdříve připojit k mechanismu BRICS a hrát aktivnější roli ve spolupráci jih–jih a posílit koordinaci a spolupráci s Čínou na multilaterálních platformách,“ řekl šéf thajské diplomacie podle prohlášení, které Peking tento týden zveřejnil.

„Thajsko je jedinečné v tom, že jsme přátelé se všemi zeměmi a s nikým nejsme nepřátelé. Můžeme fungovat jako most mezi rozvojovými zeměmi a členy BRICS a také propojovat BRICS s jinými skupinami,“ nechal se rovněž slyšet Sangiampongsa s tím, že země též usiluje o členství v OECD, kde naopak hrají prim země Západu.

Rusové cílí na Thajsko. Skoupili tam rekordní počet nemovitostí

Svět

Vytvořit „nový světový řád“

Návrh žádosti o členství v BRICS schválila tamní vláda už koncem května. „Přistoupení Thajska k BRICS by zemi prospělo v několika dimenzích, pozdvihlo by roli země na mezinárodní scéně a zvýšilo její příležitost podílet se na tvorbě mezinárodní hospodářské politiky a vytvořit nový světový řád,“ komentoval tehdy krok mluvčí thajské vlády Chai Wacharonke.

Americkáruská média se přitom nepřekvapivě rozcházejí v tom, zda jde ze strany Bangkoku o symbolický krok bez většího významu, nebo o známku hlubších problémů Západu.

Hospodářské uskupení BRICS vzniklo v roce 2006 za účasti Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Později se přidala Jihoafrická republika a letos v lednu se pakt rozrostl o Egypt, Etiopii, Írán a Spojené arabské emiráty. Další země včetně Saúdské Arábie členství zvažují.

S komunisty se paktovat nebudeme. Argentina odmítla členství v paktu BRICS

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám