Hlavní obsah

Tálibánská stopka opiu povede k vyššímu počtu předávkování, varuje OSN

Afghánistán byl dlouhou dobu největším světovým dodavatelem opia, ale to se změnilo, když Tálibán po svém návratu k moci pěstování narkotik zakázal. Podle ve středu vydané zprávy OSN bude tento zákaz po světě mít neblahé následky, protože uživatelé heroinu kvůli nedostatku přírodních opiátů přecházejí na opiáty syntetické. V Evropě si již vyžádaly několik obětí na životě. Potvrzují se tak reakce expertů na zprávy o protidrogové operaci Tálibánu z loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský farmář sklízí opium.

Článek

Poté, co Tálibán zakázal jeho produkci, se v Afghánistánu loni vypěstovalo o 95 % méně opia než v předchozích letech, informuje agentura Reuters.

Tento propad sice vedl k navýšení produkce v Barmě o 36 %, což experti po talibánském zákazu předpovídali, ale podle letošní světové zprávy o drogách vydané Úřadem OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) produkce po celém světě i tak meziročně spadla o tři čtvrtiny.

Čísla ze začátku tohoto roku ukazují mírné zvýšení množství vypěstovaného opia, ale není pravděpodobné, že by se produkce vrátila k číslům z období před tálibánským zákazem. „Dlouhodobý nedostatek afghánských opiátů může mít v Afghánistánu a v zemích, přes něž a do nichž jsou dopravovány, mnoho následků. Očekává se zhoršení kvality heroinu na trhu,“ stojí ve zprávě úřadu.

Tálibán v tichosti zrealizoval největší protidrogovou operaci v historii lidstva

Svět

Na hlavních trzích afghánského heroinu, nimiž jsou Evropa, Blízký východ a jižní Asie, dosud nebyly zaznamenány „žádné skutečné nedostatky“, ale to se může v budoucnu změnit.

„Mohla by stoupnout poptávka po opiátových náhražkách včetně metadonu, buprenorfinu a pomalu uvolňovaného morfia, ale tyto náhražky nejsou dostatečné a uživatelé heroinu mohou přejít na jiné opiáty,“ popisuje zpráva předpovídané následky nedostatku opia.

Fentanyl a nitazeny

„Takový přechod na jiné opiáty může představovat značné zdravotní riziko a vést k vyššímu počtu předávkování, obzvlášť pokud alternativní opiáty obsahují potentní látky jako analogy fentanylu nebo nitazeny, které se už v posledních letech objevily v některých evropských zemích,“ píše se dále ve zprávě.

Podle šéfky výzkumu UNODC Angely Meové byly případy předávkování nitazeny, látkou silnější než obávaný fentanyl, již zaznamenány v Irsku, Velké Británii, Estonsku a v Lotyšsku. Uživatelé tuto látku většinou nepoužívají vědomě a myslí si, že si koupili heroin, jenž je slabší a mnohem dražší než nitazeny.

Podle zprávy naopak v roce 2022, posledním roce, pro nějž jsou dostupná čísla, dosáhla rekordního množství světová zásoba kokainu. V Americe sice míra konzumace této látky zdánlivě klesla, ale v Evropě podle testů odpadních vod naopak stoupá.

Zombie droga fentanyl zabíjí v Polsku

Evropa

Výběr článků

Načítám