Hlavní obsah

Tálibán zakáže médiím zobrazování všech živých tvorů, tedy i lidí

Afghánská média stojí před další náročnou výzvou. Ve svém zpravodajství se nově budou muset obejít bez videí, fotografií a obrázků zachycujících cokoliv živého. Jejich zobrazování totiž médiím hodlá zakázat tamní ministerstvo pro šíření ctnosti a prevenci neřesti, které usoudilo, že je to v rozporu s islámským právem šaría. Obdobný zákaz v zemi platil v zemi už za předchozí vlády fundamentalistického hnutí Tálibán v letech 1996 až 2001.

Foto: Profimedia.cz

Afghánští novináři na zářijové tiskové konferenci tamního ministerstva zahraničí v Kábulu

Článek

„Zákon platí pro celý Afghánistán… a bude uplatňován postupně,“ řekl nyní agentuře AFP mluvčí ministerstva Sajful Islam Chyber s tím, že úředníci prý zákaz nebudou přímo vnucovat. „Je to jen doporučení a snaha přesvědčit lidi o tom, že je to ve skutečnosti v rozporu se zákonem šaría a je třeba se tomu vyhnout,“ dodal.

Agentura AFP k tomu poznamenala, že i samotní představitelé Tálibánu zatím stále zveřejňují fotografie lidí na sociálních sítích. Už počátkem roku ale bylo například úředníkům v Kandaháru nařízeno, aby se fotografií a videí s živými bytostmi vyvarovali. Představitelé Tálibánu tehdy ujišťovali, že omezení se netýká médií. To se však zřejmě nyní změnilo.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz zobrazování živých tvorů dopadá i na restaurace. Cenzurovaný jídelní lístek v provincii Hílmand

Tálibán přitvrdil. Mimo domov nesmí zaznít ženský hlas

Svět

„Pokud jde o články zákona týkající se médií, v mnoha provinciích pokračují snahy o jejich zavedení, ale nezačalo to ještě ve všech provinciích,“ vylíčil Chyber s tím, že „práce již začala“ v Kandaháru na jihu země, v sousední provincii Hílmand a také v severní provincii Tachár.

Zatímco v některých částech Afghánistánu novináři o nových pravidlech nevěděli, například ve východních provinciích Ghazní a Mejdán Vardak si je už předvolali zaměstnanci ministerstva a doporučili jim, aby zatím pořizovali fotky z větší vzdálenosti a filmovali méně událostí, aby si „postupně zvykli“, informovala AFP s odvoláním na místní novináře, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Výrazné omezení pro média znamenal už soubor zákonů, s nimiž Tálibán přišel v srpnu. Podle této legislativy ženy nyní na veřejnosti musí nejen kompletně skrývat svůj obličej, ale nesmějí na veřejnosti ani mluvit. Obojí by totiž podle ministerstva mohlo muže vést k pokušení.

Tálibán zakázal MMA. Vadí mu násilí

Svět

Výběr článků

Načítám