Hlavní obsah

Tálibán přitvrdil. Mimo domov nesmí zaznít ženský hlas

Radikální afghánské hnutí Tálibán minulý týden vydalo několik nových zákonů o „neřestích a cnostech“, jež schválil jeho vůdce Hajbatulláh Achúndzáda. Nejenže podle nich musí ženy nyní na veřejnosti kompletně skrývat svůj obličej, ale nesmějí na veřejnosti ani mluvit. Obojí by totiž mohlo muže vést k pokušení. OSN nové zákony Tálibánu již odsoudila.

Foto: ČTK/AP

Afghánské ženy

Článek

„Kdykoliv dospělá žena z nutnosti opustí svůj dům, má povinnost zakrýt svůj hlas, obličej a tělo,“ zní nový zákon v Afghánistánu vládnoucího hnutí. Ženský hlas je pak podle Tálibánu tak silným nástrojem neřesti, že ženy nesmějí ani doma zpívat nebo předčítat tak nahlas, že by je bylo slyšet na ulici, uvádí deník The Guardian.

Afghánské ženy se také nyní nesmějí přímo dívat na žádné muže, se kterými nejsou pokrevně nebo sňatkem příbuzné. Ženy a dívky, které tyto zákony poruší, budou potrestány způsobem, který představitelé Tálibánu zodpovědní za vymáhání nových zákonů uznají za vhodný.

Trest čeká i taxikáře, který by svezl ženu bez vhodného mužského doprovodu. Všem mužům pak zákony nakazují zakrývat na veřejnosti svá těla od pupku po kolena.

Tálibán propustil téměř 300 bojovníků, protože jim nerostly vousy. Dalších 450 si muselo upravit účesy

Koktejl

„Je to znepokojující vidina afghánské budoucnosti, kde mají inspektoři morálky pravomoc vyhrožovat a zadržet kohokoliv na základě širokého a občas nejasného seznamu přestupků. Rozšiřuje to už tak nesnesitelná omezení práv afghánských žen a dívek, přičemž i ženský hlas je mimo domov zjevně morálním prohřeškem,“ zkritizovala nové zákony Tálibánu vysoká představitelka OSN pro Afghánistán Roza Otunbajevová.

„Z právního hlediska tento dokument čelí vážným problémům. Protiřečí základním principům islámu, kde podpora cnosti nikdy není vynucována silou nebo tyranií. Tento dokument porušuje nejen vnitřní zákony Afghánistánu, ale také široce porušuje všech 30 článků Všeobecné deklarace lidských práv,“ vyjádřil se k novým zákonům prezident Afghánské právnické asociace Mir Abdul Wahid Sadat.

Kontrolu nad Afghánistánem převzal Tálibán od Spojenými státy podporované vlády před třemi roky a od té doby v zemi, slovy lidskoprávních organizací, zavedl „pohlavní apartheid“. Ženám byl odebrán přístup k téměř všem aspektům veřejného života, včetně justičního systému. Dále ženy nesmějí chodit na střední školu, jsou jim zakázána téměř všechna placená zaměstnání a nesmějí chodit ani do veřejných parků, posiloven nebo salonů krásy. Tálibán také na začátku roku opět zavedl veřejné bičování a kamenování nevěrnic.

Tlumočili Čechům, teď z Afghánistánu volají o pomoc

Domácí

Výběr článků

Načítám