Hlavní obsah

Tajfun Yagi decimuje jihovýchodní Asii. Snad se odtud dostaneme, věří Češka v Hanoji

Hanoj

Jihovýchodní Asii decimuje silný tajfun Yagi. Poté, co zasáhl Filipíny, jižní pobřeží Číny a Hongkong, dorazil o víkendu také do Vietnamu a Laosu. Řádění živlu nepřežilo již několik lidí a statisíce obyvatel zasažených oblastí musely opustit své domovy kvůli evakuaci. Situaci v Hanoji popsala pro Novinky 23letá studentka Anastázia.

Vietnam zasáhl supertajfun YagiVideo: Reuters

Článek

„Sledujeme vietnamský tiktok a tam už jsou pouze videa z řádění tajfunu. A je to masakr. Budova s prosklenou stěnou, a najednou to celé odlétlo. Nechápeme, jak jsou budovy postavené. Na jiném videu třeba odlétl balkon,“ popsala dění Anastázia z Hradce Králové, která je ve Vietnamu na třítýdenní dovolené.

Tajfun radikálně změnil i její cestovatelské plány. Už v předstihu několika dnů totiž informovaly vietnamské úřady, že budou v sobotu uzavřena čtyři letiště v severní části země, včetně mezinárodního v Hanoji.

Kromě toho bylo ve Vietnamu vyčleněno mnoho vojáků a dalších pomocníků, aby mohli rychle reagovat na bouři a její následky.

Foto: Tiep Nguen

V ulicích Hanoje

„My jsme byli v té době na jihu, vracet jsme se měli právě v sobotu. Najednou jsme dostali informaci, že se budou rušit úplně všechny lety. Tak jsme rychle přebukovali letenky. To se povedlo. Ale určitě se už nedostaneme do zátoky Ha Long, kam jsme chtěli příští týden. Tam to ale bylo nejsilnější, je to hrozně zničené,“ dodal její přítel Tiep.

Ha Long s tisícovkami vápencových skal vystupujících z moře je památkou UNESCO. Místní poskytovatelé okružních plaveb ale okamžitě preventivně zrušili služby pro turisty.

Podle agentury Reuters ve Vietnamu zemřel například 53letý motocyklista pod spadlým stromem. Na ženu přímo v Hanoji rovněž spadl strom, pohřešují se i lidé plující na moři.

Vietnam zasáhl supertajfun YagiVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

„V období dešťů jsme samozřejmě zvyklí na prudké srážky. Ale toto není obvyklé. Je to opravdu mimořádně silný tajfun. Věřím, že tady v Hanoji to nebude tak hrozné, ale mám strach o dům rodičů na venkově. Žijí na severozápad od hlavního města a mám strach, aby to tam tajfun neponičil,“ dodala pětatřicetiletá Phuong Lin, Tiepova sestřenice.

Foto: Tiep Nguen

V ulicích Hanoje

„Když srovnám ulice Hanoje před týdnem, kdy jsme odtud odjížděli, a nyní, tak to je nepředstavitelný rozdíl. Všude to žilo, lidé byli na ulicích, otevřené krámy, stánky, všude něco rozloženého. Po ulicích projížděly stovky motocyklů. Teď je tak 80 procent obchodů uzavřených. Když už někdo v ulicích je, tak to jsou spíš turisté. Nebo policie a hasiči,“ uvedla Anastázia.

„Místní maximálně koukali z okna nebo se snažili zajistit své budovy. Nebo odklízejí škody, rychle odsekají spadlý strom, aby se dalo zase projet,“ popsala turistka z Česka.

Cena taxi stoupla o sta procent

Nakonec navzdory počasí vyrazila Anastázia i do centra. „Pak jsme měli problém se vůbec dostat zpět. Měli jsme to dvacet minut jízdy autem. A zatímco do centra jsme jeli ještě celkem levně a Tiepova maminka se vrátila zpět už dráž, za dvě stě korun, tak my jsme zaplatili v přepočtu pět set korun,“ sdělila Anastázia.

„Byli jsme domluveni na čtyřech stovkách, ale v průběhu cesty jsme se dostali do míst, kde to nešlo dál, byly tam popadané stromy, tak jsme museli kličkovat uličkami a taxikář to takhle zdražil,“ dodala Anastázia, která věří, že se situace uklidní a opět se otevřou letiště. Příští pátek již totiž mají odlétat zpět do Evropy.

Čtyři lidé se pohřešují po sesuvu půdy v Japonsku

Svět

Meteorologové uvádějí, že jde o nejsilnější bouři, jaká se letos v Asii vyskytla, a zatím druhý nejsilnější tropický cyklon roku 2024 – silnější byl jen hurikán páté kategorie Beryl v Atlantiku.

Rychlost větru v centru tajfunu Yagi dosahovala až 245 kilometrů v hodině. Už začátkem týdne Yagi zasáhl Filipíny, kde si vyžádal nejméně 16 obětí a více než zdvojnásobil svou sílu.

Japonský ostrov Kjúšú ohrožuje tajfun Šanšan

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám