Hlavní obsah

Singapurský exministr jde za přijímání darů do vězení, kde se spí na slamnících

Bývalý singapurský ministr obchodu a dopravy Subramaniam Iswaran byl ve čtvrtek odsouzen k roku vězení poté, co se přiznal k přijetí darů v hodnotě 403 tisíc singapurských dolarů (7,2 milionu korun) a zásahům do justičních procesů. V bohaté zemi, jež se pyšní čistou bezkorupční pověstí, jde o prvního souzeného politika za téměř padesát let.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený bývalý ministr Subramaniam Iswaran

Článek

Soudce Vincent Hoong uvedl, že zločiny bývalého ministra představují zneužití moci a ohrožují důvěru lidu ve veřejné instituce. Navíc se dvaašedesátiletý Iswaran zjevně domníval, že bude zproštěn viny. Ve svém dopise premiérovi popřel obvinění a vyjádřil silné přesvědčení, že bude zproštěn viny.

Soudce mu proto neuvěřil, že by činu opravdu litoval. „Nedokážu přijmout, že by přiznání bylo ukázkou jeho výčitek,“ řekl soudce Hoong podle BBC.

Do vězení Changi, stejného vězení, kam Singapur posílá trestance odsouzené na smrt a kde cely nemají větráky a většina vězňů spí na slamnících, Iswaran nastoupí už v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Vězni ve věznici Changi

Singapurští zákonodárci jsou mezi těmi nejlépe placenými na světě, přičemž platy některých z ministrů překračují hranici milionu singapurských dolarů (17,7 milionu korun). Výše jejich platu je přitom ospravedlňována právě tvrzením, že zabraňuje korupci. Ministři si tak nesmějí ponechávat dary, pokud vládě neproplatí jejich tržní hodnotu, a musí je hlásit.

Poprvé za 50 let. V Singapuru stanul před soudem politik za korupci

Zahraniční

Iswaran ovšem zatajil a neproplatil lístky na závod formule 1, jízdní kolo Brompton T-Line, alkohol a jeden let soukromým tryskáčem. „Za roky jeho služby nejde o významnou sumu, ale se svým platem si mohl velmi snadno dovolit tyto dary nepřijmout. Mám za to, že veřejnost očekávala, že soud vůči tomuto typu chování projeví nulovou toleranci,“ zhodnotil soudní proces profesor práva ze Singapore Managment University Eugene Tan.

Soudce Hoong poslal Iswarana do vězení na ještě déle, než požadovala obhajoba. Ta mu navrhovala šest až sedm měsíců za mřížemi, zatímco obhajoba tvrdila, že by tam v případě odsouzení neměl strávit déle než osm týdnů. „Takové osoby nastavují, jak se mají státní úředníci v souladu s vysokým standardem integrity chovat, a musí se od nich očekávat, že se vyhnou vnímání, že jsou přístupní vlivu finančních výhod,“ vysvětlil své rozhodnutí soudce.

Před Iswaranem byl posledním singapurským politikem, který čelil korupčnímu skandálu, v roce 1986 ministr národního rozvoje Teh Cheang Wan. Ten ovšem spáchal sebevraždu, než mohl být obviněn. Posledním souzeným singapurským politikem byl tedy ministr životního prostředí Wee Toon Boon, jehož soud v roce 1975 poslal za korupci do vězení na 18 měsíců.

Hmyz v Singapuru po schválení oficiální potravinou zaujímá své místo v restauracích

Lifestyle

Výběr článků

Načítám