Hlavní obsah

Musíme být připraveni na americké imperialisty, prohlásil Kim Čong-un a vyzval k navýšení jaderného arzenálu

Severní Korea v pátek poprvé ukázala snímky centrifug, které vyrábějí palivo pro její jaderné bomby. Stalo se tak při příležitosti návštěvy vůdce Kim Čong-una v Institutu jaderných zbraní. Na fotografiích je zachycen, jak prochází mezi dlouhými řadami kovových odstředivek – strojů, které obohacují uran. Není jasné, kdy se návštěva uskutečnila ani kde se zařízení nachází, píše agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un prochází mezi dlouhými řadami kovových odstředivek – strojů, které obohacují uran.

Článek

Kim Čong-un zdůraznil, že je potřeba navýšit počet centrifug, aby se „exponenciálně zvýšil“ počet jaderných zbraní. Vyzval zaměstnance, aby vyráběli více materiálu pro taktické jaderné zbraně, a řekl, že jaderný arzenál země je životně důležitý pro konfrontaci s hrozbami ze strany Spojených států a jejich spojenců.

Tyto zbraně jsou podle jeho slov potřebné pro „sebeobranu a schopnost preventivního útoku“. Prohlásil, že „jaderné hrozby proti KLDR“ ze strany „vazalských sil vedených americkými imperialisty“ překročily červenou čáru.

V KLDR popravili desítky úředníků kvůli povodním, tvrdí jihokorejská média

Svět

Předpokládá se, že Severní Korea má několik míst pro obohacování uranu. Analytici tvrdí, že komerční satelitní snímky ukázaly v posledních letech výstavbu hlavního jaderného vědeckého výzkumného střediska včetně jeho zařízení na obohacování uranu v Jongbjonu. To naznačuje možnou expanzi.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval k navýšení počtu centrifug, aby se zvýšil počet jaderných zbraní.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi potvrdil, že jaderný dozor OSN zaznamenal aktivitu odpovídající provozu reaktoru a údajného zařízení na obohacování odstředivek v Jongbjonu.

„Nový typ odstředivky ukazuje, že Severní Korea zdokonaluje své schopnosti,“ řekl Ankit Panda z americké Carnegie Endowment for International Peace. „Zdá se, že Kim naznačuje, že se Severní Korea při výrobě taktických jaderných zbraní může primárně spoléhat na své zásoby obohaceného uranu,“ dodal.

Severní Korea v roce 2010 pozvala několik zahraničních vědců na prohlídku zařízení v Jongbjonu, ale agentury zdůrazňují, že nynější zpráva obsahuje vůbec první a jediné fotografie centrifug. Ty by tak mohly poskytnout cenný zdroj informací pro odhad množství jaderného materiálu, jejž KLDR vyprodukovala.

Severní Korea testovala balistické rakety krátkého doletu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám