Hlavní obsah

Sedmnáctiletá Japonka skočila ze střechy obchodního domu. Dopadem zabila kolemjdoucí ženu

Sedmnáctiletá dívka v japonské Jokohamě v sobotu spáchala sebevraždu skokem ze střechy obchodního domu, přičemž ovšem dopadla na kolemjdoucí dvaatřicetiletou ženu. Obě byly převezeny do nemocnice, kde svým zraněním podlehly. Proč se dívka ke skoku uchýlila, nebylo dosud objasněno, čin je ale spojován s každoroční vlnou sebevražd mladých Japonců na začátku školního roku.

Foto: Profimedia.cz

Japonská policie (ilustrační foto)

Článek

K nešťastné události došlo v sobotu v podvečer kolem 18. hodiny místního času (11:00 SELČ). Sebevražedkyně zemřela přibližně hodinu po převozu do nemocnice a její oběť krátce po ní. Ta se k události připletla úplnou náhodou, když si v sobotu večer vyrazila do města s přáteli. Se sebevražedkyní se vůbec neznaly, uvádí BBC.

Japonsko každoročně na začátku nového školního roku zasáhne vlna sebevražd osob mladších osmnácti let. Nejvíc se jich pak každoročně zabije přímo 1. září. Loni bylo během prvního zářijového dne zaznamenáno celkem 513 sebevražd nezletilých. Japonsko má také obrovský problém s takzvanými „futoko“, tedy dětmi, jež nechodí do školy. Nejčastějšími důvody obou jevů jsou pak dle průzkumů tamního ministerstva školství rodinné problémy, osobní problémy s přáteli a šikana.

Sobotní incident pak nápadně připomíná událost z roku 2020, kdy sedmnáctiletý hoch skočil ze střechy obchodního domu v Ósace a svým dopadem zabil devatenáctiletou studentku. Chlapec byl následně posmrtně obviněn ze zabití, což by znamenalo, že jeho rodina musí příbuzné studentky odškodnit. Toto obvinění bylo ovšem po krátké době staženo.

Sebevraždy jsou pro Japonsko problémem dlouhodobě. Jejich počet sice celkově pomalu klesá, ale mezi mladými lidmi je tomu opačně. Ostrovní stát je tak jedinou zemí G7, kde je sebevražda nejčastější příčinou smrti náctiletých.

Japonský ostrov Kjúšú ohrožuje tajfun Šanšan

Svět

Související články

Výběr článků

Načítám