Hlavní obsah

Sankce obcházejí nejen Rusko nebo Čína, ale i barmská junta, která vede brutální občanskou válku

Obcházet západní sankce se nedaří jen velkým geopolitickým hráčům, jako jsou Rusko a Čína, ale i v brutální občanské válce zabředlé barmské juntě. Vychází to ze zprávy zvláštního reportéra OSN v zemi Toma Andrewse. Sankce jsou nejvýraznějším z mezinárodních kroků s účelem vládnoucí juntu izolovat po státním převratu.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka barmské armády

Článek

Od armádního převratu, jenž v roce 2021 svrhl demokraticky zvolenou vládu, uvalily západní země sankce na barmskou armádu, banky a další s juntou spřízněné podniky, uvádí agentura Reuters. Protestní hnutí v zemi zatím přerostlo v otevřenou občanskou válku, v rámci níž je armáda viněna z provádění náletů na povstalce i civilisty bez rozdílu. Vládnoucí junta také již během konfliktu přišla o značná území.

Podle Andrewsovy zprávy se juntě i tak v období mezi březnem 2023 a březnem 2024 povedlo do země dopravit zbraně, technologie dvojího použití, výrobní vybavení a další materiály v hodnotě 253 milionů dolarů (5,9 miliardy korun).

Jde sice o pokles dovozu asi o třetinu, ale to je hlavně díky snahám Singapuru zabránit svým společnostem v napomáhání barmskému režimu. Dovoz ze Singapuru se proto oproti předchozímu roku propadl ze 110 milionů dolarů na pouhých 10 milionů.

Povstalci v Barmě dobyli významné město, tisíce lidí utíkají do Thajska

Svět

Andrews tento pokles označil za ukázku dopadu, jež by sankce mohly mít, a jak by mohly juntě zabránit v zabíjení civilistů nálety na jejich domovy. „Prostředky, se kterými na tyto vesnice útočí, závisí na jejich přístupu ke zbraním a materiálům dováženým ze zahraničí,“ uvedl Andrews.

Barmská armáda obvinění z páchání zločinů na civilistech popírá a tvrdí, že pouze bojuje s „teroristy“. Též dlouhodobě prohlašuje, že na ni sankce mají jen malý vliv a pouze zdržují plán armády navrátit zemi demokracii. Omezení dovozu ze Singapuru pak Barmě pomohly nahradit společnosti ze sousedního Thajska. Dovoz z něj se za fiskální rok 2023 zdvojnásobil z 60 na 120 milionů dolarů.

„V Thajsku registrované společnosti se v roce 2023 pro Radu státní administrativy (SAC, oficiální název junty) staly zdrojem náhradních dílů vrtulníků Mi-17 a Mi-35, jež dříve dodávaly společnosti registrované v Singapuru. SAC tyto vrtulníky používá k přepravě vojáků a k náletům na civilní cíle, jako byl útok na vesnici Pazigyi z dubna 2023, při němž zemřelo 170 lidí včetně 40 dětí,“ připomněl Andrews událost, při níž podle junty zemřeli pouze členové ozbrojeného odboje.

Rusko poslalo Barmě dvě stíhačky Su-30. Destabilizující krok, míní USA

Svět

Výběr článků

Načítám