Hlavní obsah

Rusové předváděli hostům z KLDR výcvik u Doněcku. Ukrajinský raketový úder šest Korejců zabil

Doněck

Ukrajinský raketový útok na okupované území poblíž ukrajinského Doněcku zlikvidoval více než dvě desítky vojáků. Podle webu Kyiv Post bylo mezi nimi šest důstojníků ze Severní Koreje (KLDR). Další tři severokorejští vojáci utrpěli zranění.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští vojáci se účastní bojového výcviku útočných jednotek na Ukrajině, rok 2024. Ilustrační foto

Článek

Kyiv Post informoval, že Rusové před raketovým útokem předváděli „hostům“ z KLDR výcvik vojenského personálu pro útok a obranu.

Agentura Interfax-Ukrajina uvedla, že podle zpráv z ruských sociálních sítí přijeli důstojníci z KLDR na frontu „v rámci výměny zkušeností“.

„Řada ruských telegramových kanálů napsala, že jim (vojákům KLDR) bylo ukázáno, jak se Rusové připravují na útočné akce, na obranu, když byl na cvičiště proveden raketový útok,“ uvedl Interfax s odkazem na zdroje z ukrajinské vojenské rozvědky (HUR). Kdy přesně k útoku došlo, není zřejmé.

HUR oznámila příjezd omezeného vojenského kontingentu ze Severní Koreje už minulý rok, kdy se zintenzivnila vojenská spolupráce Ruska a KLDR. Pohybovali se na dočasně okupovaném ukrajinském území. Hlavní součástí kontingentu byli ženisté.

V září 2023 vyšlo najevo, že Rusové, kteří začali ve velkém nakupovat severokorejskou munici, plánují přivézt severokorejské občany na okupované části Doněcké a Luhanské oblasti na stavební práce. Podle webu tak chtějí zajistit do zmíněných regionů přísun pracovních sil. Válka tam jejich počet ztenčila stejně jako v celém Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin navíc během setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v červnu tohoto roku přesvědčil svůj protějšek z Pchjongjangu, aby otevřel „diplomatické mise“ v Doněcku a Luhansku, které po zmanipulovaných referendech Rusko považuje za součást svého území.

Putin znovu poslal Šojgua nakupovat. Tentokrát do Pchjongjangu

Evropa

Výběr článků

Načítám