Hlavní obsah

Rusko poslalo do KLDR 432 koz a 15 kozlů

Vývoz 432 koz a 15 kozlů do Severní Koreje schválily ruské úřady v rámci utužování vztahů obou zemí. Vyslání zvířat z Leningradské oblasti do severokorejského přístavu Rason oznámila ruská zemědělská inspekce Rosselchoznadzor. Podle jihokorejské agentury Jonhap má zřejmě dodávka pomoct se zajištěním mléčných výrobků pro severokorejské děti, které trpí nedostatkem jídla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po veterinární kontrole bylo 432 nebřezích koz a 15 kozlů odesláno korejské obchodní společnosti. Nutno podotknout, že jde o první várku živých zvířat vyvezených do Severní Koreje,“ uvádí Rosselchoznadzor ve své zprávě z konce minulého týdne. Severokorejští představitelé dali už při předchozích jednáních najevo, že by právě o živá hospodářská zvířata z Ruska měli zájem.

„Zásilka koz se zdá být zaměřena na poskytování mléčných výrobků severokorejským dětem v době chronického nedostatku potravin,“ podotkla pak jihokorejská agentura Jonhap s tím, že podle společné zprávy Dětského fondu OSN, Světové zdravotnické organizace a Světové banky trpělo v roce 2022 přibližně jedno ze šesti severokorejských dětí mladších 5 let zakrnělým růstem kvůli podvýživě.

Ekonomika KLDR výrazně oživila. Díky obchodu se zbraněmi s Ruskem

Ekonomika

K zajištění dodávek mléčných výrobků a dalších potravin bohatých na živiny dětem po celé Severní Koreji vyzval stranické činitele lídr KLDR Kim Čong-un už v roce 2021. Minulý týden též severokorejská média hlásila, že ve městě Nampcho byla postavena velká kozí farma. „V důsledku toho byly konsolidovány základy k bezproblémovému poskytování mléčných výrobků pro děti v obci,“ komentovala to tamní státní agentura KCNA.

Vztahy mezi Moskvou a Pchjongjangem výrazně posílily po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, když se Rusko ocitlo pod zostřenými západními sankcemi. Západní země mají přitom za to, že KLDR dodává Rusku vojenské vybavení pro válku na Ukrajině. V červnu do Pchjongjangu zavítal ruský prezident Vladimir Putin, který s Kim Čong-unem mimo jiné podepsal dohodu o strategickém partnerství, která podle nich stanovuje, že obě země vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války.

Ruské děti odletěly na tábor v Severní Koreji

Evropa

Výběr článků

Načítám