Hlavní obsah

Rusko posílá do Karibiku válečné lodě v rámci zastrašení USA

Rusko poslalo směrem na Kubu několik válečných lodí, které příští týden připlují do Havany. Kubánské úřady uvedly, že žádná z lodí nenese jaderné zbraně a že lodě dorazí v rámci přátelských vztahů s Moskvou. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) nicméně uvádí, že Rusko lodě vyslalo v rámci taktiky zastrašení USA. Agentura Reuters zase tvrdí, že Rusko plánuje v regionu námořní cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Ruská fregata Admirál Gorškov

Článek

„Tato návštěva odpovídá historickým přátelským vztahům mezi Kubou a Ruskou federací a přísně dodržuje mezinárodní předpisy,“ uvedlo kubánské ministerstvo zahraničí, na které odkazuje agentura Reuters.

„Žádná z lodí nemá na palubě jaderné zbraně, takže jejich zastávka v naší zemi nepředstavuje pro region hrozbu,“ dodala kubánská diplomacie.

Prohlášení Kuby přišlo poté, co jeden z nejmenovaných amerických představitelů sdělil novinářům, že Rusko má v plánu vyslat bojová plavidla do oblasti Karibiku, včetně Kuby a Venezuely, aby zde provedlo námořní cvičení.

Francie poskytne Ukrajině stíhačky Mirage, slíbil Macron

Evropa

Američtí analytici ve své pravidelné denní svodce ve čtvrtek navíc uvedli, že tak Moskva koná v rámci dlouhodobé strategie zastrašení Spojených států amerických.

Podle ISW Rusko vyslalo dohromady čtyři plavidla ruské Severní flotily – fregatu Admirál Groškov, jadernou raketonosnou ponorku Kazaň, zásobovací tanker Akademik Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker.

Všechny lodě mají do Havany dorazit do 12. června a zdržet se do 17. června. ISW s odkazem na ruská média dále uvedl, že loď Admirál Gorškov nese hypersonické rakety Zirkon, o nichž Kreml prohlásil, že jsou schopny nést jaderné hlavice.

Podle amerických představitelů citovaných agenturou Reuters je ruská aktivita v Atlantiku běžná, od plnohodnotné invaze na Ukrajinu v roce 2022 se ale zvýšila.

Americké námořnictvo bude ruské cvičení monitorovat, nepředstavuje ale podle něho žádnou hrozbu.

Největší námořní cvičení NATO v Baltském moři startuje

Evropa

Výběr článků

Načítám