Hlavní obsah

Putin se objímal s Módím, slíbil mu návrat Indů z ruské armády

Vřelé objetí na uvítanou, společné posezení u čaje na terase, projížďka golfovým vozíkem i prohlídka koní ve stájích. Tak vypadal první den návštěvy indického premiéra Naréndry Módího, který přiletěl do Moskvy za ruským prezidentem Vladimirem Putinem na dvoudenní návštěvu. Oba lídři budou během úterý pokračovat v jednáních. Putin už podle indických médií slíbil propustit Indy, kteří podepsali kontrakt s ruskou armádou a ke svému překvapení se ocitli na frontě.

Indický premiér Módí navštívil Putina v MoskvěVideo: Reuters

Článek

Rusko zůstává řadu desetiletí klíčovým dodavatelem levné ropy a zbraní do Indie, Dillí ale zároveň usiluje o dobré vztahy se Západem. Vztahy Indie s Ruskem přitom ovlivňují jak západní protiruské sankce, tak sbližování Moskvy a Pekingu, který je v Dillí vnímán jako tradiční geopolitický rival.

Putin popsal vzájemné setkání jako „chvíli radosti“ a děkoval Módímu za návštěvu, ten na oplátku vyjádřil naději, že jejich společné rozhovory „dál upevní přátelské pouto mezi Indií a Ruskem“.

Indie rozbila gang, který verboval mladé kluky do ruské armády

Zahraniční

„Naše oficiální jednání jsou zítra, zatímco dnes v tomto pohodlném, útulném prostředí můžeme diskutovat nejspíše o stejných problémech, ale neoficiálně,“ nechal se v pondělí slyšet Putin, který Módího první den hostil ve své rezidenci Novo-Ogarjovo, zhruba třicet kilometrů západně od moskevského Kremlu.

Módí naposledy navštívil Rusko v roce 2019, o dva roky později pak Putina hostil v Dillí - jen krátce předtím, než Kreml zahájil nynější rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Indie se přitom vyhnula explicitnímu odsouzení ruské agrese. Během nynějších rozhovorů přišla na přetřes i otázka Indů, kteří podle dříve zveřejněných výpovědí podepsali kontrakt s ruskou armádou v domnění, že jde o nebojové pozice, a následně skončili na frontě.

Putin už s jejich propuštěním souhlasil poté, co Módí v pondělí tuto otázku nadzvedl, informovala v úterý indická stanice NDTV s odvoláním na své zdroje. Moskva by podle této informace měla zajistit i jejich návrat domů. Indická vláda už dříve informovala, že v řadách ruské armády zůstávají zhruba čtyři desítky Indů, podle předchozích zpráv v bojích na Ukrajině zahynuli nejméně čtyři.

Indie má s Ruskem specifické vztahy, říká česká velvyslankyně v Dillí

Zahraniční

Výběr článků

Načítám