Hlavní obsah

Putin po 24 letech míří do Severní Koreje

Ruský vůdce Vladimir Putin v úterý zamíří do Severní Koreje, kterou navštíví poprvé po 24 letech. Informuje o tom vládní agentura TASS, podle níž se v zemi diktátora Kim Čong-una zdrží do středy a posléze odcestuje do Vietnamu.

Tribuny na náměstí a odklizená letadla z letištní plochy v Pchjongjangu naznačují přípravy na návštěvu Vladimira PutinaVideo: Reuters

Článek

„Na pozvání předsedy pro státní záležitosti Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-una uskuteční prezident Ruské federace Vladimir Putin ve dnech 18. až 19. června 2024 přátelskou státní návštěvu KLDR,“ stojí v prohlášení tiskové služby ruského vůdce.

Jeho severokorejský protějšek navštívil Rusko loni v září. Ruská federace se stala první zemí, kterou Kim Čong-un navštívil od začátku koronavirové pandemie, uvedla agentura TASS s tím, že tehdy severokorejský vůdce pozval Putina na reciproční návštěvu v době, která mu bude vyhovovat.

Ze Severní Koreje, kterou Putin navštívil pouze jednou, a to v červenci 2000, se ruský vůdce přesune do Vietnamu, který navštíví ve dnech 19. až 20. června. Podle ruské agentury se očekává, že se společná jednání zaměří na rozvoj partnerství mezi Moskvou a Hanojí. „Po jednání bude přijato společné prohlášení a podepsána řada bilaterálních dokumentů,“ informoval Kreml.

Stoltenberg: Musíme ukázat sílu, jaderné zbraně NATO půjdou do pohotovosti

Evropa

Výběr článků

Načítám