Hlavní obsah

Provokací čínských stíhaček rychle přibývá, k letadlům se přibližují až na 5 metrů

Washington

Pentagon varoval, že v posledních dvou letech výrazně stoupl počet incidentů, kdy se čínská letadla nad mezinárodními vodami nebezpečně přiblížila k americkým strojům. Od podzimu 2021 jich bylo 180, což představuje rapidní nárůst.

Pentagon zveřejnil záběry nebezpečných provokací čínských letadel, za poslední dva roky jich výrazně přibyloVideo: AP

Článek

„Je tu skoro 200 případů, kdy (čínští) piloti vypustili rušicí pásky, vypálili fléry či se příliš rychle nebo blízko přiblížili k americkým letadlům,“ řekl náměstek amerického ministra obrany pro bezpečnostní otázky v Indo-Pacifiku Ely Ratner.

Upozornil, jak prudký je nárůst: „Je to více za dva roky než předtím za deset let.“ Pokud by se za poslední dva roky přičetly i další případy, kdy byla ohrožena letadla amerických spojenců, bylo by jich skoro 300.

Fléry jsou speciální světlice, které vyvíjejí vysokou teplotu za účelem zmatení infračervených naváděcích střel, rušicí pásky jsou lehké objekty, původně pásky ze staniolu, nyní často pokovené plastové profily, které ruší radary, protože vytvářejí dojem, že na místě, kde byly shozeny, je velké množství letadel. Mohou letadla poškodit.

Ratner varoval, že takovéto jednání pilotů může vést až k nehodám a ty pak k nezamýšlenému konfliktu.

Ratner uvedl i příklady. V jednom případě se čínské stíhací letadlo „zřetelně vyzbrojené přiblížilo k jejich rychlostí několika set mil za hodinu na pouhých 30 stop“. Takto blízko zůstalo 15 minut.

Foto: AP

Pentagon zveřejnil záběry nebezpečných provokací čínských letadel, za poslední dva roky jich výrazně přibylo

Čínu kritizovala i Kanada

Kanada krátce předtím obvinila Peking, že jeho stíhačky lehkomyslně zasahovaly proti kanadskému námořnímu hlídkovému letadlu Lockheed CP-140 Aurora, což je kanadské označení amerického P-3C Orionu. Jedna se měla přiblížit na pouhých pět metrů k letadlu, které dohlíželo na to, zda se neporušují sankce uvalené na Severní Koreu. Čínské stíhačky sledovaly CP-140 několik hodin.

Čína kritiku odmítla s tím, že stroj „nezákonně vnikl do vzdušného prostoru u ostrova Čch’-wej Jü“, což je jeden z ostrovů v souostroví Senkaku ve Východočínském moři, na které si Čína klade nároky.

Čínské ministerstvo upozornilo, že kanadské letadlo uletělo tisíce kilometrů, aby provokovalo Čínu. Pominulo přitom, že dohlíželo na sankce uvalené na KLDR, které Peking nevetoval, a že na Senkaku si klade nároky i Tokio a čínská svrchovanost nad nimi je přinejmenším sporná.

Čínská stíhačka ohrožovala americký letoun, přiblížila se k němu na tři metry

Svět

Čínská loď namířila laserový paprsek na americké letadlo

Zahraniční

Výběr článků

Načítám