Hlavní obsah

Prokurátor ICC, který žádal o zatčení Netanjahua, čelí obvinění ze sexuálního obtěžování

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan, který v květnu požádal o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Podle stanice CBS News prokurátor vinu odmítá, někteří zaměstnanci soudu naznačují, že za obviněním by mohla být izraelská tajná služba.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan (uprostřed) během oznámení o žádosti o zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua (květen 2024)

Článek

Prokurátora Khana letos obvinila jedna z podřízených zaměstnankyň soudu z nepřípustného chování. Prokurátor, který se podle některých dalších zaměstnanců soudu během působení u ICC nedopustil žádných přešlapů, ji z jiného pracoviště nechal přemístit do své kanceláře. Poté byly podle ní jejich kontakty častější včetně návštěv restaurací. Začal ji také brát na pracovní schůzky a výjezdy. Při jednom z nich ji požádal, aby s ním sdílela postel a také se jí „sexuálně dotkl“, uvedla CBS News. Jindy v noci asi deset minut klepal na dveře jejího pokoje. Údajně ji také několikrát žádal, aby jeli na společnou dovolenou.

Khan ale tvrdí, že obvinění jsou „zcela nepravdivá“ a že za 30 let své kariéry u soudu se vždy zastával obětí sexuálního zneužívání.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na 79. Valném shromáždění OSN v New Yorku. (září 2024)

Případem, který žena ohlásila začátkem května, se již letos zabýval vnitřní kontrolní orgán ICC. Žena po několika dnech komunikace se členy komise nakonec nevznesla formální obvinění a případ byl odložen. Nyní se však rozhodla obrátit se na orgán složený ze zástupců členských států ICC, který dohlíží na činnost soudu a je na něm nezávislý. Ten zatím nerozhodl, zda zahájí formální vyšetřování případu.

Česko se připojilo k podpoře Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Fialově kritice navzdory

Svět

Prokurátor Khan se dočkal velké pozornosti veřejnosti v květnu, kdy požádal o vydání zatykače na Netanjahua, další členy izraelské vlády i vedení teroristické organizace Hamás kvůli podezření na páchání válečných zločinů v Pásmu Gazy. Izrael i jeho spojenci včetně USA rozhodnutí ostře kritizovali.

Premiér Netanjahu vyzval k využití „všech prostředků“ k zastavení soudního procesu. Sám Khan v té době prohlásil, že zaměstnanci soudu podílející se na vyšetřování tohoto případu jsou terčem zastrašování a čelí překážkám, což musí přestat. Někteří činitelé ICC naznačují, že i obnovené obvinění ze sexuálního obtěžování může být součástí snahy izraelských tajných služeb zdiskreditovat Khana.

Absurdní házení do jednoho pytle. Politikům se nelíbí návrh zatykače na Netanjahua a zároveň šéfy Hamásu

Domácí

Výběr článků

Načítám