Hlavní obsah

Projekt Star Wars: Jižní Korea nasadí proti KLDR laserové zbraně

Jihokorejská armáda v rámci „projektu Star Wars“ tento rok nasadí laserové zbraně k sestřelování severokorejských bezpilotních letounů. Informuje o tom agentura Reuters. Podle armády se Jižní Korea stane vůbec první zemí, která tyto zbraně začne používat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naše země se stává tou vůbec první, která nasazuje a provozuje laserové zbraně. Díky tomu se naše schopnost reagovat na dronové provokace Severní Koreje dále posílí,“ uvedla Správa obranných akvizičních programů jihokorejské armády (DAPA) s tím, že se jedná o „převratný prvek na budoucím bojišti“.

Agentura Bloomberg bez dalších podrobností napsala, že laserové zbraně již byly v minulosti použity, a to Spojenými státy.

Zástupci DAPA dále uvedli, že jihokorejské laserové zbraně fungují tak, že laserem zhruba na deset až dvacet sekund zaměří motor či jiné elektronické zařízení dronu, což by mělo stačit na jeho zničení, cituje agentura Reuters.

Putin vyhrožuje Jižní Koreji

Válka na Ukrajině

Jihokorejská armáda zbraně vyvinula ve spolupráci se společností Hanwa Aerospace. Cena jednoho výstřelu, který je tichý a neviditelný, je zhruba dva tisíce wonů (necelých 34 korun).

Soul nasazením laserových zbraní reaguje na četné provokace severokorejské armády, která na území svého souseda pravidelně vysílá bezpilotní letouny. K jednomu takovému incidentu došlo například v prosinci, kdy se do Jižní Koreje dostalo pět dronů KLDR.

Agentura Reuters dále uvedla, že v současné době se ve vývoji těchto zbraní předhání Čína, Jižní Korea a Spojené království. O zbraně je podle think-tanku RAND Corporation značný zájem, a to právě díky inovacím v boji proti bezpilotním systémům a také při zaměřování raket za letu či satelitů na oběžné dráze.

Severokorejci provokují? Potřetí v měsíci překročili demarkační linii

Svět

Související články

Výběr článků

Načítám