Hlavní obsah

Přílet sportovců na olympiádu do Paříže může ohrozit stávka

Ve středu 17. července, devět dní před zahájením letní olympiády v Paříži, francouzská letiště nejspíš ochromí stávka. Vyzvaly k ní francouzské letištní odbory kvůli sporu o odměny pro zaměstnance letišť za zvýšený pracovní nápor právě v souvislosti s olympiádou.

Foto: Profimedia.cz

Terminál 1 pařížského letiště Charlese de Gaulla zdobí olympijské kruhy už od jara

Článek

Kvůli sporu o „olympijský bonus“ podle webu listu Le Monde svolaly na 17. července stávku francouzské odborové ústředny CGT, CFDT, FO a UNSA. Požadují, aby mimořádné odměny dostali všichni zaměstnanci letišť, nikoli jen ti, které vyberou generální ředitelé jednotlivých vzdušných přístavů.

Odbory ve státní skupině Groupe ADP, která provozuje hlavní pařížské letiště Charlese De Gaulla v Roissy-en-France a letiště Paříž-Orly, již dříve vyzvaly ke stávce 19. května. Ta ale nezpůsobila žádný větší rozruch.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzští vojáci hlídkují na letišti Charlese de Gaulla

Letiště v Roissy-en-France a v Orly budou hlavní vstupní branou pro zahraniční návštěvníky olympijských her a očekává se, že jimi během her projde až 350 000 lidí denně.

Podle Le Monde se obě letiště připravují také na tisíce sportovců s jejich vybavením, kteří by měli začít přilétat do Paříže od 18. července, kdy se otevře olympijská vesnice. Pokud svolaná stávka vyvolá na letištích zmatky, mohlo by se vše pro sportovce zkomplikovat, mimo jiné také proto, že nadměrnými zavazadly, jako jsou kajaky, kola nebo třeba tyče pro skok o tyči, bude manipulovat nový, dočasný terminál na letišti Charlese de Gaulla.

Macron nemá pochyb, že letní olympiáda bude pro Rusko cílem

Evropa

Stávkou hrozí také pracovníci ve veřejném sektoru, kteří rovněž požadují příplatky za to, že budou muset pracovat během her v Paříži od 26. července do 11. srpna, tedy v termínu, na který připadají tradiční letní prázdniny ve Francii. Požadavky na „olympijský bonus“ vznesli například strojvůdci v metru a příměstských vlacích, hasiči či některé bezpečnostní složky.

Podle dubnového prohlášení francouzského ministerstva pro státní službu státní zaměstnanci, kterých se hry budou týkat, mají dostat prémie ve výši 500 eur (12 550 korun) 1000 eur (25 100 korun) nebo 1500 eur (37 650 korun) v závislosti na míře jejich zapojení či dopadu her na jejich profesi. Odboráři požadují nejvyšší částku a pro všechny.

První zmařený plán útoku během olympiády: Mladík chtěl zabíjet, zemřít a stát se mučedníkem

Evropa

Výběr článků

Načítám