Hlavní obsah

Při výstupu na sedmou nejvyšší horu světa zahynulo pět Rusů. Přetrhlo se jim lano

Aktualizováno

Pět ruských horolezců zahynulo v Nepálu při výstupu na sedmý nejvyšší vrchol světa, 8167 metrů vysokou horu Dhaulágirí. Skupina zmizela v neděli, když se v pohoří Himálaj pokusila na horu vystoupat. Od té doby se s nimi nepodařilo navázat kontakt a později se našla jejich těla.

Foto: Hedvika Fialová

Sedmá nejvyšší hora světa Dhaulágirí za úsvitu z vyhlídky Poon Hill

Článek

„Pět mrtvých těl objevil vrtulník záchranného týmu. Spadli ve výšce 7700 metrů,“ řekl agentuře AFP Rakéš Gungu z nepálského turistického úřadu. „Všichni zemřeli poté, co se jim přetrhlo lano. Spadli dolů,“ oznámila podle agentury TASS Anna Piunová, šéfredaktorka ruského horolezeckého webu Mountain.ru.

Jednoho z horolezců z této skupiny, který pokus o výstup na vrchol vzdal, pátrací tým zachránil na úbočí hory ve výšce 6100 metrů. Následně byl odvezen do nemocnice v nepálské metropoli Káthmándú.

„S horolezci Alexandrem Dušejkem, Olegem Kruglovem, Vladimirem Čistikovem, Michajilem Nosenkem a Dmitrijem Špilevojovem jsme ztratili kontakt po odjezdu z posledního tábora v (pondělí) 06:00 ráno před výstup na vrchol. Naposledy komunikovali se spolulezci v základním táboře kolem 11. hodiny,“ řekl webu Himalayan Times Pemba Jangbu Šerpa, ředitel společnosti I AM Trekking & Expedice.

Na podzimní lezeckou sezonu v Nepálu jezdí do Himálaje každoročně stovky lidí z celého světa. Nepál je domovem osmi ze 14 nejvyšších vrcholů světa a zahraniční horolezci jsou pro zemi hlavním zdrojem příjmů. Rychlý růst horolezeckého průmyslu přitom podle AFP vedl k tvrdé soutěži místních poskytovatelů služeb a zároveň vyvolal obavy, že se tak někdy děje na úkor bezpečnosti.

Být tam, kde ještě nikdo nebyl. Čeští horolezci popsali cestu na nejvyšší dosud nezdolanou horu

Domácí

Z Himálaje se po 12 letech podařilo snést tělo českého horolezce

Svět

Výběr článků

Načítám