Hlavní obsah

Při náletu zemřel vůdce Hamásu v Libanonu

Během izraelských náletů na Libanon zemřel vůdce tamních sil palestinského teroristického hnutí Hamás Fátih Šaríf abú Al-Amín, oznámili v pondělí jeho spolubojovníci. Spolu s ním mělo na jihu Libanonu zemřít několik členů jeho rodiny.

Foto: Reuters

Náletem zasažená budova v Libanonu (ilustrační foto)

Článek

Kromě úmrtí Al-Amína byla v pondělí ráno oznámena také smrt tří lídrů další palestinské militantní skupiny Lidová fronta pro osvobození Palestiny. Ty měl zabít izraelský útok na Bejrút. Ani k jednomu z incidentů se izraelské síly dosud nevyjádřily, uvádí Sky News.

Izraelská armáda zvýšila intenzitu svých útoků na území Libanonu, když předtím izraelská Národní bezpečnostní rada označila za oficiální cíl bezpečný návrat izraelských obyvatel na sever Izraele. Desítky tisíc lidí se evakuovaly kvůli eskalaci konfliktu s Íránem podporovanými ozbrojenci.

Největšího úspěchu Izraelci dosáhli v pátek, kdy při náletu zabili vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Válka na Blízkém východě začala téměř před rokem. Na vpád teroristů z Hamásu do Izraele 7. října, kdy radikálové povraždili 1200 lidí a dalších 251 odtáhli jako rukojmí do Gazy, zareagoval Izrael vojenskou operací v Pásmu Gazy, která dosud trvá.

Hizballáh po teroristické akci Hamásu výrazně zintenzivnil ostřelování severu Izraele, což vedlo k odchodu přibližně 70 tisíc lidí z tohoto území.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Bejrút po izraelském náletu

„Krtek“ zradil šéfa teroristů Hizballáhu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám