Hlavní obsah

Přeběhlík z KLDR ukradl v Jižní Koreji autobus a pokusil se vrátit na sever

Pchadžu

Severokorejský přeběhlík žijící v Jižní Koreji v úterý ráno ukradl autobus a pokusil se vrátit do KLDR. Policie jej zadržela poté, co po cestě k hranici naboural na hlídaném mostě do barikády.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejské houfnice u hranic se Severní Koreou

Článek

K nárazu do barikády došlo na mostě Tongil v Pchadžu v 1:30 místního času (v pondělí 18:30 SELČ). Řidič ukradeného autobusu ignoroval varování vojáků a pokusil se barikádou projet. Po zadržení policistům třicátník, jenž z KLDR uprchl před více než deseti lety, řekl, že se chtěl vrátit, protože se mu v Jižní Koreji nedařilo usadit, informuje agentura Reuters.

Pokusy uprchlých Severokorejců o návrat jsou velmi neobvyklé, ale problémy s přizpůsobením se k životu na demokratickém a kapitalistickém jihu jich má mnoho.

Od rozdělení země na dvě poloviny v září roku 1945 do letošního června dle jihokorejských úřadů z KLDR přeběhlo 34 200 lidí. Většinou kvůli tomu museli podstoupit náročnou cestu, nejčastěji přes Čínu. Jako motivaci pak převážně uvádějí snahu utéct chudobě a útlaku.

Podle úřadů, jež mají na starost přeshraniční záležitosti a poskytují severokorejským přeběhlíkům podporu, se jich mezi lety 2012 a 2022 do KLDR vrátilo přibližně třicet. Podle aktivistů a ostatních přeběhlíků je ale skutečné číslo vyšší.

S hlasitým smíchem do KLDR. Americký voják překročil demarkační linii úmyslně

Svět

Výběr článků

Načítám