Hlavní obsah

Populárního kazašského opozičníka na ulici v Kyjevě střelili do hlavy

Na ulici v ukrajinském Kyjevě byl v úterý těžce postřelen prominentní kazašský opozičník Ajdos Sadykov. Politika a blogera, jenž na Ukrajině dostal azyl už v roce 2014, neznámý útočník zasáhl ve chvíli, kdy se chystal nastoupit do automobilu poblíž svého domu. Muže střelili do hlavy, řekla médiím manželka Natalja, která v tu chvíli byla s ním. Muž je v nemocnici.

Foto: Ukrajinská policie, Bez zdroje

Místo útoku na kazašského opozičníka Sadykova

Článek

„Podle předběžných informací k autu, kde se nacházela oběť s manželkou, doběhla neznámá osoba se zbraní, muže střelila a poté utekla,“ oznámili ukrajinští vyšetřovatelé. „Muž je momentálně ve vážném stavu v nemocnici. Strážci zákona přijímají opatření k identifikaci útočníka,“ dodali.

„Dnes v Kyjevě, se kdosi poblíž jeho vlastního domu pokusil zabít Ajdose Sadykova,“ potvrdila útok opozičníkova manželka Natalja na sociálních sítích. Dodala, že se modlí, aby přežil, neboť i po operaci zůstává jeho stav vážný.

Za vraždu své manželky dostal kazašský exministr 24 let

Evropa

Manželská dvojice byla loni v Kazachstánu zařazena na seznam hledaných osob. Sadykov byl dříve lídrem jedné z odnoží kazašské opoziční strany Azat, později založil vlastní hnutí a byl mimo jiné odsouzen ke dvěma rokům vězení za „kladení odporu policii“.

Terčem kritiky v Sadykově videoblogu byli často jak kazašský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev a jeho předchůdce Nursultan Nazarbajev, tak tamní oligarchové.

Politik je velmi populární, na platformě YouTube má přes milion sledujících.

Při nepokojích v Kazachstánu bylo zabito 225 lidí

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám