Hlavní obsah

Teď za Trumpem. Orbán pokračuje v sérii ostře sledovaných setkání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek po summitu lídrů zemí Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu míří na Floridu, kde se setká se znovu kandidujícím americkým exprezidentem Donaldem Trumpem. Informoval o tom magazín Time, který upozornil, že se tak děje necelý týden po Orbánově schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Orbán a Donald Trump při setkání v Mar-a-Lago. Archviní snímek z března 2024

Článek

„Návštěva pravděpodobně podnítí obavy, že maďarský vůdce pracuje jako prostředník mezi Putinem a Trumpem,“ komentoval schůzku magazín Time. Maďarsko se ujalo předsednictví EU počátkem července, krátce poté Orbán zahájil sérii ostře sledovaných setkání.

Už 2. července se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, o tři dny později zamířil do Moskvy, kde si potřásl rukou s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Další tři dny nato už v Pekingu jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Orbánova cesta do Moskvy přitom vyvolala pozdvižení v EU i v NATO, jejichž vrcholní představitelé rychle přispěchali s prohlášeními, že maďarský premiér neměl od členských zemí žádný oficiální mandát, aby s šéfem Kremlu jednal.

Orbán poslal špičkám EU tajný dopis o jednání s Putinem

Válka na Ukrajině

Trump a Orbán se navzájem dlouhodobě podporují, exprezidentovo floridské sídlo Mar-a-Lago navštívil maďarský premiér naposledy letos v březnu. Trump se bez podrobností nechal slyšet, že by válku na Ukrajině, která čelí ruské invazi, dokázal ukončit „během 24 hodin“, Orbán jej ocenil jako „muže míru“.

S obhajujícím americkým prezidentem Joem Bidenem má Orbán podstatně napjatější vztahy. Ty se vyhrotily v březnu, kdy šéf Bílého domu řekl, že maďarský premiér „vyhlíží diktaturu“, protože si nemyslí, že „demokracie funguje“.

KOMENTÁŘ: Maďarský mírotvůrce hraje do karet Putinovi, ale jeho slova nelze brát na lehkou váhu – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám