Hlavní obsah

Peklo v Indii. Rekordních 53 stupňů, kohoutky vysychají

Nové Dillí ve středu zaznamenalo historicky nejvyšší teplotu 52,9 stupně Celsia. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž západ Indie zachvátila extrémní vedra, která způsobila, že studenti ve školách omdlévají a kohoutky s pitnou vodou vysychají.

Indii sužuje úmorné vedro, teploty překročily 52 stupňů CelsiaVideo: Reuters

Článek

„Když vyjdeme ven, vypadá to, jako by nás někdo fackoval. V Dillí se začíná žít špatně,“ řekl agentuře Reuters Akash Nirmal, který v indickém hlavním městě bydlí.

„V Dillí je takové horko, že studenti omdlévají, někteří padají do mdlob, některé postihuje dehydratace. Studenti se v tomto horku potýkají s velkými problémy. Klimatizace v našich institucích nefungují,“ řekla studentka Nidhi, která si nepřála uvést své příjmení.

Ulice na severu Nového Dillí jsou opuštěné a většina obchodů je zavřená, protože lidé zůstávají doma, aby se vyhnuli spalujícímu horku.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Chlapec čeká, až dostane šálek studeného nápoje distribuovaného nevládní organizací v Novém Dillí, čtvrtek 30. května 2024

Do střední Evropy míří extrémní lijáky. Jeden model počítá s centrem nad Čechami

Zahraniční

Agentura Reuters uvedla, že v předchozích letech nebylo neobvyklé, že indické hlavní město svíraly teploty okolo 45 stupňů. 52,9 stupně Celsia ovšem nikdy nedosáhly a vytvořily nový teplotní rekord.

Jiné to ovšem není ani v jiných částech Indie, například ve státě Bihár nařídili do 8. června zavřít školy poté, co se objevily zprávy o omdlení studentů ve školách.

Rádžasthán ve střední Indii se také potýká se spalujícími vedry a rtuť teploměru se v některých okresech dotýká 50 stupňů Celsia. Podle vládních údajů zemřeli od března čtyři lidé a jen ve středu bylo hlášeno 451 případů úpalu.

Foto: Bikas Das, ČTK/AP

Obecní vozidlo stříká vodu na silnici během horkého letního dne v Kalkatě, 30. května 2024

Mírný déšť v určitých částech Dillí později ve středu přinesl jistý oddech a meteorologové očekávají, že horko nad severozápadní a střední Indií koncem tohoto týdne poleví.

V ostrém kontrastu s tím jsou části severovýchodní Indie, které jsou bičovány silnými dešti v důsledku cyklonu Remal. V Mizóramu dále zahynulo nejméně 27 lidí po zřícení kamenolomu a četných sesuvech půdy, uvedla agentura Reuters.

V nemocnici v Dillí uhořelo sedm novorozeňat

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám