Hlavní obsah

Orbán je v Číně. Bude jednat se Si Ťin-pchingem

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí přicestoval do Číny, kde se sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ačkoliv to agentury výslovně neuvádějí, ústředním bodem jednání je ruská válečná agrese na Ukrajině. Orbán oznámil přílet do Pekingu na sociální síti X, potvrdilo ho také čínské ministerstvo zahraničí.

Foto: China Daily, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching se setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v Pekingu

Článek

Peking k Orbánově návštěvě uvedl, že maďarský premiér bude s čínským prezidentem jednat o „záležitostech vzájemného zájmu“. „Mírová mise ministerského předsedy Viktora Orbána pokračuje,“ okomentoval cestu Orbánův mluvčí Bertalan Havasi.

Minulý týden Orbán navštívil Kyjev i Moskvu, postupně jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a následně s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Děje se tak za předsednictví Maďarska v Radě Evropské unie, nicméně bez jejího oficiálního pověření. Od Orbánových aktivit se distancoval čelný představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell stejně jako šéf NATO Jens Stoltenberg. Na videozáznamech a fotografiích z cesty ale maďarští představitelé předsednictví akcentují.

Čínský prezident Si navštívil Budapešť už letos v květnu. Čína udržuje úzké vztahy s Ruskem i po jeho vojenském vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 a okupaci částí sousedního státu.

Peking také čelí kritice některých západních států, že umožňuje dodávky některého zboží a součástek, jež jsou klíčové pro ruský vojenský průmysl. Čína se nezúčastnila červnového mírového summitu ve Švýcarsku, na který nebyla pozvána Moskva.

Být zdravý, jedu s Orbánem do Moskvy. Ficova slova neunikla Rusům ani Ukrajincům

Evropa

Výběr článků

Načítám