Hlavní obsah

Okamžitě stáhněte Severokorejce z Ukrajiny. Ruský velvyslanec musel v Soulu na kobereček

Jihokorejské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo ruského velvyslance v Soulu Georgije Zinovjeva a požadovalo okamžité stažení severokorejských vojáků z bojů na Ukrajině. Náměstek ministra zahraničí Kim Hong-kjon jejich nasazení ve válce označil za porušení rezolucí OSN. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Severokorejští vojáci překračují hranici do Ruska (záběry z 19. října 2024)Video: Reuters

Článek

„Nejsilnějším možným způsobem odsuzujeme severokorejskou nelegální vojenskou spolupráci, včetně vyslání vojáků do Ruska,“ prohlásil Kim Hong-kjon. „Spolu s mezinárodní komunitou odpovíme mobilizací všech dostupných prostředků proti činům, jež ohrožují naše ústřední bezpečnostní zájmy,“ dodal.

Podle jihokorejských zdrojů bylo na ruský Dálný východ za účelem výcviku vysláno 1500 členů severokorejských zvláštních jednotek, které by se měly zapojit do bojů na Ukrajině. V současné době není jasné, zda již do bojů zasáhly. Podle všeho jde o součást tajné armádní dohody, již minulý rok uzavřel ruský vůdce Vladimir Putin se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, uvedl deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Setkání ruského velvyslance v Soulu Georgije Zinovjeva a jihokorejského viceministra zahraničí Kim Hong-kyuna

Podle informací jihokorejských špehů by mělo z KLDR do Ruska zamířit celkem 12 tisíc elitních vojáků. Moskva pravděpodobně doufá, že tak vykompenzuje své těžké ztráty, jež nemá jak nahradit z vlastních řad.

Proti nasazení Severokorejců na Ukrajině v pondělí nabádal také nový generální tajemník NATO Mark Rutte, jenž o záležitosti jednal s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem. „Vyslání jednotek Severní Koreje, aby bojovaly na Ukrajině, by znamenalo zásadní eskalaci,“ napsal následně na sociální síti X.

Rusové nasazení již potvrdili

Ruský generálmajor Vladimir Popov ve víkendovém rozhovoru pro Moskovskij komsomolec (MK) uvedl, že vojáci KLDR se již nachází na území Ruské federace a že v současnosti probíhá jejich výcvik. Ten by měl skončit za šest až dvanáct měsíců a následně by se vojáci mohli zapojit do obrany vojenských objektů nebo ochrany infrastruktury, a to například na Dálném východě nebo na Sibiři, odkud by Rusové stáhli své vojáky a poslali by je na Ukrajinu.

Popov nicméně připustil, že po dokončení výcviku by se někteří severokorejští specialisté mohli účastnit také bojových akcí.

„Připouštím, že po výcviku se někteří dobrovolní (severokorejští) vojáci mohou zúčastnit skutečných bojových operací, protože pro Severní Koreu je to jedinečná bojová zkušenost,“ sdělil v rozhovoru.

Vojáci z KLDR skutečně jsou v Rusku, poprvé přiznala Moskva

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám