Hlavní obsah

Nejméně 120 lidí připravily o život sesuvy půdy v Indii

Čajovými plantážemi a vesnicemi v jihoindické Kéraly se v noci na úterý prohnaly sesuvy půdy, které si vyžádaly už nejméně 120 mrtvých. Podle agentury Reuters se indické úřady obávají, že další lidé zůstávají zavaleni pod sesutým bahnem a balvany.

Foto: Ck Thanseer, Reuters

Záchranáři v okrese Vayanad v indické Kerale stojí kolem zdemolovaného vraku auta vyproštěného z přívalu bahna, vody a kamení.

Článek

Katastrofa nejvíc postihla kopcovité oblasti v kéralském okrese Vayanad. Sesuvy půdy tam ničily domy, vyvracely stromy a strhávaly mosty. Záchranáři se tam podle agentury Reuters stále snaží vyprostit lidi uvízlé pod bahnem a sutinami, jejich úsilí však komplikují zavalené silnice a nestabilní terén.

„Probudil jsem se uprostřed noci a cítil jsem, jak se země třese. Vyhlédl jsem z okna a viděl jsem kousek dál padat elektrické sloupy. Společně se sousedy jsme vyběhli ven a snažili se dostat lidi z dalších domů do bezpečí,“ popsal začátek katastrofy jeden z přeživších. „Můj otec, matka, sestra a její dcera zůstali v domě, a když jsem se vracel k nim, zasáhl s dunivým zvukem další sesuv půdy,“ řekl. „Držel jsem se okenní mříže, když jsem viděl matku a sestru mizet pod bahnem, nemohl jsem nic dělat,“ dodal zdrceně.

Místní úřady dosud neurčily plný rozsah katastrofy, předchozí bilance hovořila o 106 obětech, po několika desítkách minut ale stoupla na 120. Většinu obětí tvoří dělníci z čajových plantáží a jejich rodiny žijící v malých dřevěných domcích a provizorních přístřešcích.

V Nepálu strhl sesuv půdy do řeky dva autobusy, pohřešuje se 66 lidí

Zahraniční

„Záchranná operace bude pokračovat všemi možnými silami a prostředky,“ slíbil Prinaravi Vidžávan, hlavní ministr státu Kerala. Po zavalených podle něj pátrají stovky záchranářů včetně vojáků se speciálně vycvičenými psy a drony. „Z postižené oblasti už byly evakuovány tři tisícovky přeživších. Přijalo je 45 evakuačních táborů zřízených v rámci okresu Vayanad,“ dodal.

Úterní sesuvy půdy jsou nejhorší katastrofou ve státě Kerala od roku 2018, kdy silné záplavy zabily téměř 400 lidí.

Tragické sesuvy půdy v Etiopii: Mrtvých už je přes 200

Zahraniční
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám